Skip to main content

Šolc: Berlin će pomagati Kijevu koliko god bude potrebno

Planeta 29. авг 2022.
< 1 min čitanja

"Podrška Nemačke obuhvata i obnovu Ukrajine"

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da želi da njegova država preuzme „posebnu odgovornost“ u pružanju pomoći Ukrajini da ojača svoju artiljeriju i sisteme protivvazdušne odbrane. Šolc je obećao da će Berlin pružati podršku Kijevu „koliko god bude potrebno“.

Kancelar je tokom posete Pragu rekao da Zapad treba da uspostavi „pouzdanu i dugoročnu podelu posla“ u vezi s vojnom podrškom Ukrajini, te bi Nemačka u tom smislu mogla da preuzme posebnu odgovornost za jačanje artiljerijske i protivvazdušne odbrane Ukrajine.

„Naš cilj je da imamo moderne ukrajinske oružane snage sposobne da trajno brane svoju zemlju“, rekao je Šolc, apelujući na više „planiranja i koordinacije“ među saveznicima.

Kancelar je nedavno nagovestio da će Berlin Kijevu isporučiti novo naoružanje za 500 miliona evra, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane Iris-T.

On je rekao da podrška Nemačke obuhvata i obnovu Ukrajine „što će biti napor za nekoliko generacija“.

Konferencija eksperata o rekonstrukciji Ukrajine, na kojoj bi trebalo da učestvuje i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, planirana je za 25. oktobar u Berlinu.

(Beta, foto: Carsten Koall/dpa)