Skip to main content

Šolc: Ako Rusija napadne Ukrajinu, Nemačka bi mogla da zaustavi Severni tok 2

Planeta 18. jan 2022.
2 min čitanja

Nemačka bi mogla da razmotri zaustavljanje gasovoda Severni tok 2 ako Rusija napadne Ukrajinu, nagovestio je danas kancelar Olaf Šolc, nakon sve većeg pritiska na njegovu vladu da zauzme oštriji stav prema Kremlju, prenosi Rojters.

Šolc se u Berlinu sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kako bi razgovarao o narednim koracima nakon što su razgovori između Rusije i zapadnih država o raspoređivanju ruskih trupa duž ukrajinske granice prošle nedelje završeni bez pomaka.

Šolc je ranije rekao da je Nemačka otvorena za sankcije u slučaju ruskog napada na Ukrajinu sa svim što je na stolu – što bi uključivalo zaustavljanje gasovoda Severni tok 2 od Rusije do Nemačke koji ima za cilj da dovede više ruskog gasa u zapadnu Evropu.

Neki posmatrači kažu da on šalje pomešane signale nazivajući gasovod, koji je već izgrađen, ali još nije dobio dozvole za rad, privatnim komercijalnim projektom koji ne bi trebalo izdvajati za sankcije.

Njegove socijaldemokrate, stariji partner u tročlanoj koalicionoj vladi, istorijski su bliži Rusiji od drugih nemačkih partija, a Berlin je pod pritiskom da pronađe način da popuni svoj energetski jaz dok se povlači iz proizvodnje uglja i nuklearne energije i postaje “zeleniji”.

Protivnici Severnog toka 2, uključujući Ukrajinu i Sjedinjene Države, kažu da će to učiniti Evropu previše zavisnom od Rusije u snabdevanju gasom.

Odgovarajući na pitanje o Severnom toku 2, Šolc je rekao novinarima da je „jasno da će biti visoka cena i da će o svemu morati da se razgovara ako dođe do vojne intervencije u Ukrajini“.

Sudbina projekta bi na kraju mogla biti van ruku Nemačke jer je predmet odobrenja regulatora u rukama Evropske unije. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je prošle nedelje da je puštanje u rad gasovoda zavisno od svakog potencijalnog sukoba sa Rusijom oko Ukrajine.

Stoltenberg je rekao da je pozvao saveznike iz NATO-a i Rusiju na dalju seriju sastanaka u Savetu NATO-Rusija kako bi se razgovaralo o načinima za poboljšanje bezbednosne situacije, nakon neuspešne prve runde pregovora prošle nedelje.

„Saveznici NATO-a su spremni da razgovaraju o konkretnim predlozima o tome kako smanjiti rizike i poboljšati transparentnost u vezi sa vojnim aktivnostima i kako smanjiti svemirske i sajber pretnje“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šolcom.

„Takođe smo spremni da nastavimo razmenu brifinga o vežbama i našoj nuklearnoj politici.

Rusija negira planove za napad na Ukrajinu. Ali Moskva kaže da bi mogla da preduzme neodređenu vojnu akciju ako njeni zahtevi – uključujući obećanje NATO alijanse da nikada neće prihvatiti Kijev – ne budu ispunjeni.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je ranije u utorak tokom razgovora u Moskvi sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim da je teško ne oceniti gomilanje ruske vojske u blizini ukrajinskih granica kao „pretnju“.

Lavrov je sugerisao da bi Severni tok 2 doprineo i nemačkoj i evropskoj energetskoj bezbednosti, rekavši da je Moskva „skrenula pažnju naših nemačkih kolega na kontraproduktivnost pokušaja politizacije ovog projekta“.

(Danas, Foto: Pixabay)