Skip to main content

Šmit poništio zakone koje je donela RS i doneo izmene Krivičnog zakona BiH, dodao da sve opcije ostaju na stolu

Jugoslavija 01. јул 2023.
2 min čitanja

"Ovo je napad na pravni i ustavni okvir zemlje i na ključne elemente Dejtona"

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit poništio je danas zakone koje je donela Narodne skupštine Republike Srpske (RS), optužio vlasti u tom manjem bh. entitetu za napad na ustavni poredak države i napad na Dejtonski mirovni sporazum, i doneo izmene Krivičnog zakona BiH, kojima se predviđa da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično delo.

“Potezima iz RS direktno se krši ustavni poredak BiH a samim tim i Dejtonski mirovni sporazum, koji je sačinjen u nameri da zaustavi strašni rat i strašne ratne zločine. Naš mandat je da osiguramo da se tako nešto ne desi više nikada. Da osiguramo demokratsku, integrisanu građansku državu koja poštuje svoje narode i ostale. Entitetske vlasti nemaju nadležnost da derogiraju nadležnosti BiH, pa tako ni da derogiraju Ustavni sud BiH. Ovo je napad na pravni i ustavni okvir zemlje i na ključne elemente Dejtona”, rekao je Šmit na konferenciji za novinare.

Optužio je vlasti u RS za “pokušaj stvaranja pravnog haosa” i ocenio da će “neodgovorni avanturizam” vladajuće koalicije u Banjaluci snositi građani RS.

Šmit je naveo da je poništio zakone koji su doneti u RS i dodao da je odlučio da izmeni Krivični zakon BiH na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretiraju kao krivično delo i omogućiti tužiocima da preduzmu aktivnosti.

“Oni koji ugrožavaju i pokušavaju da sruše ustavni poredak moraju da budu procesuirani. Da dam jedno upozorenje: sve opcije su na stolu. Vi znate koji je spektar bonskih ovlašćenja na stolu”, rekao je Šmit i dodao da će nastaviti da štiti teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Objasnio je da je jedan od 14 prioriteta osiguravanje da se sprovedu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Nadam se da će se politički akteri urazumiti. Ako postoji rasprava o Ustavnom sudu BiH, to je definisano Ustavom. Nije moguće samo odbaciti pravila i zakone i donositi vlastite odluke”, kazao je Šmit.

Pozvao je međunarodne partnere da razmotre uvođenje novih sankcija onima koji uporno podrivaju ustavni poredak BiH.

Konferencija za novinare je kasnila 40 minuta.

(Autonomija)