Skip to main content

Šmit počeo novi krug konsultacija o Izbornom zakonu BiH i promenama Ustava Federacije BiH

Jugoslavija 25. avg 2022.
< 1 min čitanja

Predizborna kampanja počinje 2. septembra, a izbori će se održati 2. oktobra.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit počeo je novi krug konsultacija s političkim strankama o Izbornom zakonu BiH i Ustavu Federacije BiH, objavio je sarajevski portal Kliks (Klix.ba).

Kako se navodi, u kancelariji Visokog predstavnika (OHR) danas su započele nove konsultacije Šmita i njegovog pravnog tima, s jedne strane, i predstavnika pojedinih političkih stranaka, s druge strane o Izbornom zakonu BiH, Ustavu FBiH i primeni izbornih rezultata.

Konsultacije bi, dodaje se, trebalo da traju narednih dana, a sve na tragu ranijeg Šmitovog poziva političkim predstavnicima u FBiH s ciljem pronalaženja rešenja za reformu ustava tog bh. entiteta, odnosno ključne teme – popunjavanja federalnog Doma naroda.

Ove razgovore Šmit je najavio krajem jula, kada je nametnuo tehničke izmene izbornog zakona o integritetu izbornog procesa.

Tada je Visoki predstavnik imao plan da nametne i politički segment koji se odnosi na Ustav FBiH, ali je, posle brojnih reakcija i negodovanja zbog predloga koji je bio na stolu, ipak odustao.

Prema pisanju Kliksa, Šmit još nije dobio podršku zemalja Evropske unije, posebno Nemačke, za nametanje odluke u ovom momentu.

Navodno je iz određenih krugova međunarodne zajednice dobio signal da ne ide ni u kakvo nametanje u vreme predizborne kampanje.

Predizborna kampanja počinje 2. septembra, a izbori će se održati 2. oktobra.

Ukoliko ostane tako, pitanje reforme Ustava FBiH ostaće za period posle izbora.

(Beta, foto: N1)