Skip to main content

Šmit: Dosta mi je, ovako se ne ide u Evropu, SDA, HDZ i SNSD moraju sesti i naći način

Jugoslavija 17. avg 2022.
2 min čitanja

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je danas u Goraždu kako nikome nije obećao promenu izbornog zakona i da mu je „dosta situacije u BiH gde svako okrivljuje svakoga“.

Visoki predstavnik je bio vidno iznerviran zbog nepostojanja političkog dijaloga što je godinama unazad problem, javlja Oslobođenje.

Na pitanje novinarke „da li je spreman nametnuti izmene Izbornog zakona u BiH s obzirom na to da političkog dogovora nema te da odgovori na kritike na njegove izjave u vezi sa nezastupljenošću Hrvata i potrebe da se to promeni“, Šmit je, vidno iznerviran, odgovorio:

Ovi ljudi ovde zaslužuju da političari koje su izabrali rade, a ne samo da se žale. To je ključni problem, kazao je on.

„Federacija nije funkcionalna, nisu imali vladu četiri godine, pa kad kažem da želim da je deblokiram verovatno neki neće biti zadovoljni, uključujući i predsednika Federacije BiH Marinka Čavaru. Poslao mi je pismo u kojem tvrdi da ne može raditi van okvira Dejtonskog sporazuma. Možda imate razumevanja za to. Ja sam strpljiv čovek, ali ove uvrede su toliko lude, da se pitam šta se dešava, šta radim, samo deblokiram ovu državu“.

Nije tačno, dodao je, da ne prihvata „ostale“ (narode): „To je jedno od ključnih pitanja za mene. Da znate o čemu smo razgovarali znali biste da mislim na Dom naroda u Federaciji, da su oni srećom odlukom jednog od mojih prethodnika predstavljeni. U državnom Domu naroda nisu.“

Naglasio je da on ne može menjati to stanje jer ne može da menja Dejtonski sporazum.

„Znači da SDA, HDZ, SNSD moraju sesti i naći način. Neću prihvatiti da se u ovoj zemlji svi samo okrivljuju međusobno. Ne, sedite i budite konstruktivni i ja ću demantovati bilo koga i ovo ću shvatiti kao ličnu uvredu, ako neko tvrdi da ne podržavam teritorijalni integritet i da se ne zalažem za narod – poručio je Šmit ljutito.

(Oslobođenje, Foto: N1)