Skip to main content

Šmit: Dodik vodi RS u izolaciju, koristiću sve raspoložive mehanizme

Jugoslavija 28. jun 2023.
2 min čitanja

Ukazao je i na potrebu oštrije borbe protiv veličanja ratnih zločinaca i negiranja genocida

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit izjavio je u Berlinu da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik vodi taj entitet u izolaciju i najavio da će protiv njegovog delovanja posegnuti za svim mehanizmima koji mu stoje na raspolaganju prema Dejtonskom sporazumu.

U danas objavljenom intervjuu za nemački Dojče vele, Šmit je rekao da ne misli da je Dodik „izgubljen slučaj“, ali je dodao da on „dovodi u težak položaj“ entitet koji predvodi.

„Nekad se pitam šta Dodik ima na umu kao model za Republiku Srpsku. Pridnjestrovlje? On svoj entitet vodi u izolaciju i mislim da će doći vreme kada će građani Republike Srpske početi da mu postavljaju pitanja“, kazao je Šmit.

Šmit, koji je prethodnih dana boravio u Berlinu povodom sastanka sa članovima Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga i učešća na konferenciji o reformama u BiH, prokomentarisao je navode da su poslanici nemačkog parlamenta nezadovoljni njegovim postupcima.

Nakon što je pojavljivanje Šmita u Bundestagu najavljivano kao svojevrstan obračun nemačkih poslanika sa njim, visoki predstavnik u BiH je rekao da se pred Spoljnopolitičkim odborom pojavio kako bi predstavio svoj rad, a ne da bi se branio.

„Spoljnopolitički odbor ima pravo da bude informisan o mojim međunarodnim aktivnostima. Tu se nije radilo o nekakvoj proveri mog rada, već o informisanju Bundestaga. Tu je bilo kritičkih opaski na moj rad, ali onaj ko misli da mora da bude stopostotne podrške, taj nije shvatio kako funkcioniše parlamentarna demokratija“, naveo je.

Šmit je takođe izrazio nadu da će stranački interesi u BiH biti ostavljeni po strani i da će sva energija biti usmerena na ubrzanje reformskog procesa.

Naveo je da će u sledećem izveštaju o napretku Bosne i Hercegovine, koja je krajem prošle godine dobila status kandidata za članstvo u EU, mora biti reči o vidljivim pomacima nabolje.

Šmit je istakao da i dalje treba raditi na stabilizaciji, „naročito ako se u obzir uzmu napetosti na Kosovu ili rat u Ukrajini“.

Cilj mi je da vidim da Bosna i Hercegovina ide u smeru samostalnosti. Kada će to biti, ne znam tačno, ali mislim da se ne možemo večito oslanjati na funkciju Visokog predstavnika, posebno ako imamo u vidu sledeću generaciju koja masovno napušta zemlju. Da li 50 godina nakon Dejtona želimo da imamo državu u kojoj međunarodna zajednica ima poslednju reč? Mislim da to ne bi bilo dobro“, dodao je.

Ukazao je i na potrebu oštrije borbe protiv veličanja ratnih zločinaca i negiranja genocida, a osvrnuo se i na nedavnu izjavu Darija Kordića, osuđenog u Hagu za ratne zločine, da se ne kaje zbog postupaka tokom rata.

„Mislim da je nepodnošljivo da osobe poput Kordića hodaju naokolo i pričaju razne priče, i na to bi trebalo javno ukazati“, naveo je Šmit i ponovio da bi Kordić mogao da snosi pravne posledice zbog sporne izjave.

(Beta, foto: Beta/European Council/Aron Urb)