Skip to main content

Sloga: Stranke desnice nisu dale podršku da se izmeni Zakon o radu

Info 21. апр 2023.
< 1 min čitanja

"To, kako je navedeno, samo potvrdjuje da je ideologija takvih stranaka istorijski naklonjena isključivo očuvanju kapitala i smanjenju radničkih prava u korist poslodavaca"

Sindikat Sloga saopštio je da je danas većina poslanika u Narodnoj skupštini Srbije odbacila predlog da se dnevni red sednice zasedanja dopuni tačkom predloga Zakona o radu, koji su podneli poslanici iz poslaničke grupe „Ujedinjeni – SSP, PSG, Preokret, Sloga“, ali ne i stranke desnog centra i desnice.

„Nismo iznenadjeni što je prilikom glasanja vladajuća većina odbacila ovaj predlog, koji predstavlja gorući problem za mnoge gradjane Srbije. Medjutim, iznenadjeni smo što nismo dobili podršku od pojedinih stranaka desnog centra i desnice, koje se očigledno samo deklarativno zalažu za izmenu Zakona o radu„, navedeno je u saopštenju.

To, kako je navedeno, samo potvrdjuje da je ideologija takvih stranaka istorijski naklonjena isključivo očuvanju kapitala i smanjenju radničkih prava u korist poslodavaca.

„Kao sindikat i koalicija, nećemo odustati od namere da se aktuelni Zakon o radu promeni, jer je naš predlog zakona uskladjen sa EU normama i sadrži niz konkretnih rešenja, kao što je regulacija agencijskog zapošljavanja, koje se trenutno najviše zloupotrebljava“, navela je Sloga.

Radnici u Srbiji, kako je navedeno, moraju da shvate ko je na njihovoj strani i da podrže isključivo one koji se zalažu za pravedno vrednovanje njihovog rada, a ne njegovo zloupotrebljavanje, kao danas.

Srbiji su, ocenila je Sloga, potrebne hitne promene na stvaranju države, zasnovane na principima socijalne pravde, jednakosti i solidarnosti i sistema ravnoteže izmedju tržišne ekonomije i socijalne zaštite koja se istinski fokusira na zaštitu radničkih prava, pružanja univerzalne zdravstvene zaštite, obrazovanja i na smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti kroz progresivno oporezivanje i pravednu redistribuciju bogatstva.

(Autonomija)