Skip to main content

Sloga: Posle petog oktobra, umesto demokratije, imamo vladavinu najgorih

Info 04. okt 2022.
< 1 min čitanja

"Radnici se sve više pretvaraju u zaplašene i poslušne ljude"

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” saopštili su danas, uoči 22. godišnjice petooktobarskih demonstracija, da je ono u šta se tada verovalo – da je taj simbol građanske borbe za slobodu i demokratiju bila samo “Pirova pobeda nečega šta se pretvorilo u kakistokratiju – vladavinu najgorih”.

“Umesto nacionalnog prosperiteta i relativno dobrog socijalnog statusa građana, 5. oktobar je bio samo početak ubrzanja pljačkaške tranzicije, pa tako danas imamo uništenu domaću industriju, privredu i poljoprivredu, a Srbija je kroz privid neophodne tržišne ekonomije svedena na ekonomsku i energetsku zavisnost kroz sumnjive investicije, posebno stranih kompanija”, naveli su sidnikati u saopštenju.

“Sloga” dodaje da je “posebno neverovatno” da nije došlo ni do tranformacije državnog sindikata, koji bi trebao da štiti radna prava i bude potpuno finansijski nezavisan od države i poslodavaca, i da kao takav bude ozbiljna protivteža kapitalu i urušavanju radnih i socijalnih prava radnika.

Srbija – piše u saopštenju – “i dalje tapka u mestu, ona se pljačka u svakom smislu, radnici se sve više pretvaraju u zaplašene i poslušne ljude, a što je još gore, po istoj agendi se vaspitavaju buduće generacije da ne pružaju otpor nenormalnosti i gaženju radnih i socijalnih prva”.

(Beta)