Skip to main content

Slobodna reč: Rusi sa istaknutim „Z“ delili vojni časopis u vranjskoj školi

Info 15. mar 2023.
< 1 min čitanja

Na naslovnim stranama časopisa su tenkovi, vojnici, vatreno oružje, patriotski pokliči i ruska propaganda o invaziji na Ukrajinu

Sa istaknutim belim „Z“ na desnom rukavu jakne sa maskirnim motivima, Vjačeslav Vjačeslavovič Kalinin, urednik „Veteranskih vesti“, glasila sa kojim sarađuje rusko Ministarstvo odbrane, delio je upravi vranjske Gimnazije i članovima đačkog parlamenta primerke ovog časopisa i fotografisao se sa njima dok su svi zajedno držali zastavu sa logotipom ovog medija, piše portal Slobodna reč.

Dok se organizatori događaja ograđuju i tvrde da ratna propaganda u obrazovnoj instituciji ikome nije bila namera, poznati vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je to „od Rusa i Amerikanaca očekivano“, ali u ovom trenutku kada postoji rat neprimereno, jer je „zvanični stav Srbije jasan“, piše Slobodna reč.

Kako se navodi, neposredno nakon slanja upita o događaju, sa Instagram profila Gimnazije objava je obrisana, a naslovna strana spornog portala promenjena.

Umesto razmene literarnog sadržaja, što je, između ostalog, svrha postojanja Ruskog kutka u Gimnaziji „Bora Stanković“, učenicima se ponudio časopis na čijim su naslovnim stranama tenkovi, vojnici, vatreno oružje, patriotski pokliči i ruska propaganda o invaziji na Ukrajinu, objavila je Slobodna reč.

Direktorka škole, Suzana Mišić Stanković, negirala je da je u časopisu ratna propaganda.

„Delegacija nije distribuirala vojnu propagandu, što, najblaže rečeno, nije tačno“, stoji u pisanoj izjavi Mišić Stanković.

(N1, Foto: Beta)