Skip to main content

Slijede nemirne noći za Abazovićeve ministre i neke funkcionere Ure

Jugoslavija 23. дец 2022.
7 min čitanja

Prema informacijama Pobjede, Rade Milošević je bio na mjerama tajnog nadzora još od ljeta, nakon što je ANB, skupa sa jednom zapadnom službom, potvrdila da postoji organizovana šema državnog šverca cigareta. U dokumentu, koji je juče objavio Raško Konjević, koji je informacija službi bezbjednosti o švercu cigareta iz Luke Bar, navodi se da se „krijumčarenje cigareta odvija pod patronatom direktora UPC Rada Miloševića, a iste su odobrene od strane premijera Dritana Abazovića, koji dio prihoda iz predmetnih aktivnosti koristi za lične ili potrebe političkog subjekta koji predvodi“. Prema tim operativnim saznanjima, za koordinaciju je zadužen visoki funkcioner Ure Zoran Mikić.

Bivšem direktoru Uprave prihoda i carina i funkcioneru Ure Radu Miloševiću sinoć je određeno zadržavanje do 72 sata, nakon što je uhapšen u srijedu veče, zbog sumnje da je napravio kriminalnu organizaciju koja se bavila krijumčarenjem cigareta.

– Osumnjičenom je određeno zadržavanje 72 sata od sata lišenja slobode i biće predloženo da mu sud odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva i ometanja postupka uticanjem na svjedoke – saopštio je portalu Pobjede portparol i specijalni tužilac Specijalnog državnog tužilaštva Vukas Radonjić.

Saslušanje i pretresi

Milošević je, kako je kazao, na saslušanju pred državnim tužiocem iznio odbranu i odgovarao na pitanja u prisustvu izabranog branioca.

Bivši direktor Uprave prihoda i carina i funkcioner Ure u zgradu Specijalnog državnog tužilaštva doveden je oko 16 sati.

Policija je juče pretresla stanove i druge objekte koji se dovode u vezu sa Miloševićem, a u toku su i ostale izviđajne radnje.

Ostavku na funkciju direktora Uprave prihoda i carina Milošević je podnio 5. oktobra, nekoliko dana nakon što je priveden na saslušanje u sklopu međunarodne akcije suzbijanja državnog šverca duvana. Pošto je dao izjavu, pušten je na slobodu.

Sumnja se da je Milošević bio dio lanca krijumčarenja cigareta koje su oduzete iz skladišta u Luci Bar i koje je trebalo da budu spaljene, ali se ispostavilo da je u pećima završavao samo manji dio duvana, tek nekih 10 odsto, dok je ostatak švercovan.

Ekipa za šverc

Bivši potpredsjednik Vlade i ministar odbrane, lider Socijaldemokratske partije Raško Konjević, kojeg je ubrzo nakon raskrinkavanja mreže državnog šverca duvana smijenio u parlamentu smijenjeni premijer Abazović, objavio je juče na Tviteru dokument u kojem se navodi da je odlazeći premijer znao za šverc cigareta.

– Može biti od koristi Specijalnom državnom tužilaštvu da nastavi dalje u otkrivanju nezakonitih radnji – napisao je on.

U dokumentu koji je, kako se čini, informacija službi bezbjednosti o švercu cigareta iz Luke Bar, između ostalog, se navodi da „prema operativnim saznanjima, krijumčarenje cigareta se odvija pod patronatom direktora UPC Rada Miloševića, a iste su odobrene od strane premijera Dritana Abazovića, koji dio prihoda iz predmetnih aktivnosti koristi za lične ili potrebe političkog subjekta koji predvodi“. Dalje piše da je „za koordinaciju zadužen visoki funkcioner Ure Zoran Mikić, a na realizaciji su angažovani pojedinci koji imaju iskustvo i infrastrukturu u obavljanju ovih poslova“.

– Nijesam obveznik zakona, a interes javnosti je da zna. Segmenti informacije u vezi sa Radem Miloševićem su već potvrđeni do nivoa osnova sumnje, pa očekujem da se i drugi djelovi provjere. Ruka pravde kao bumerang – poručio je Konjević.

U dokumentu koji je objelodanio dalje piše da „informacije o navedenim dešavanjima posjeduju i međunarodni partneri koji ostvaruju saradnju sa crnogorskim državnim organima na planu suzbijanja krijumčarenja cigareta, posebno službe Velike Britanije“.

– Naime, operativna saznanja ukazuju da su, krajem jula i početkom avgusta, održana bar dva sastanka Zorana Mikića… (zatamnjeno je crnom bojom sa kim) u Budvi – piše u dokumentu koji je objavio Konjević.

Partijska i lična korist

Dalje se navodi da je na prvom sastanku razgovarano o realizaciji posla i dijeljenju profita, te da je Mikić tražio 300.000 eura po kamionu, što osoba s kojom je razgovarao, a čije ime je zatamnjeno, nije prihvatila, „već je ponudio 150.000 kao krajnju cifru“.

– Tom prilikom Mikić je odbio da se izjasni o ovoj ponudi, uz obrazloženje da takvu odluku ne može donijeti bez konsultacija sa premijerom Abazovićem – navodi se u dokumentu.

Piše i da se Mikić poslije nekoliko dana ponovo sreo sa tom osobom „kada ga je, navodno nakon konsultacija sa Abazovićem, informisao da ‘njihova strana’ prihvata ponudu od 150.000 eura po kamionu prokrijumčarenih cigareta“.

Konjeviću su odgovorili iz Ure da je „portparol mafije“ koji je „otkrio kako se fabrikovala afera“, kroz analizu čiji autor je on i bivši direktor ANB-a Savo Kentera i službenik Agencije Drago Spičanović, a koju su ,,pečatirali njihove mecene (Zoran) Lazović i (Ranko) Ubović, tačna je koliko i sve šta su do sada tvrdili iz švercerskih krugova“.

Iz Ure smatraju da bi Konjević trebalo, kao donedavni koordinator službi bezbjednosti da odgovori i zašto ovu analizu nije objavio ranije.

– Stoga je vrlo jasno da Raško kao istureno političko krilo mafije sada piše diktat svojih prijatelja i sponzora. Jasna je intencija kojom se želi kriminalizovati ono što rade predstavnici Ure na najvišim državnim funkcijama kako je to već viđeno i u nekim drugim prilikama – napisali su, između ostalog.

Konjević ih je na to pitao: „A šta ćete ako Rade propjeva“.

– Rade Milošević, Dritanov drug i funkcioner je osumnjičen da je stvorio kriminalnu organizaciju, dakle, logično, Rade je mafija. Dritan kao njegov drug je ili njegov šef ili saradnik ili je neznaven, što bi ga najviše pogodilo. Rade je uhapšen, nema fabrikovanja nego osnova sumnje – napisao je predsjednik SDP-a na Tviteru.

Podsjetio je da su, zajedno sa Miloševićem, cigarete palili Abazović i Adžić.

– …A ovaj ih valjda kad Dritan i ministar pođu švercovao sa čela kriminalne grupe. A Dritan kaže da on sve zna. Jedino nije znao, sada, za Rada. Zato danas ćuti o akciji Tužilaštva – istakao je Konjević.

Napisao je i da su Abazović i Milošević sastančili sa članovima OKG iz SOCTE 2021 za koje se sumnja da se bave švercom cigara.

– I ne brinite ima još stranica iz one informacije. Polako, pred zoru mrzne – poručio je Konjević, pored ostalog.

Mikićeva „odbrana“

Oglasio se i izvršni direktor Ure Zoran Mikić koji je saopštio da nikada nije učestvovao u nelegalnim aktivnostima koje se odnose na krijumčarenje cigareta.

– Imajući u vidu hajku i propagandu koja se posljednjih mjeseci vodi protiv mene i dijela mojih partijskih kolega od strane pojedinih političara, bivših i sadašnjih djelova službi bezbjednosti, dijela medija i pojedinaca iz raznih kriminalnih grupa koristim ovu priliku da javnosti saopštim da nikada nijesam učestvovao u nelegalnim aktivnostima koje se odnose na krijumčarenje cigareta – napisao je on.

Tvrdi da se radi o namještaljki čiji je cilj da se skrene pažnja sa stvarnih počinilaca krivičnih djela i nacrta meta nevinim ljudima, te da je vjerovao da je „sve dio političke priče i folklora u kojem je cilj da se političkim protivnicima nanese politička šteta“.

– Međutim, imajući u vidu da se pojedini političari pozivaju na ‘navodnu’ dokumentaciju i informacije iz službi bezbjednosti jasno je da se radi o koordiniranoj akciji u kojoj učestvuje više lica, neformalnih centara moći, bivših i sadašnjih pripadnika službe bezbjednosti i kriminalnih organizacija – kazao je Mikić.

On navodi da su glavna meta napada njegove partijske kolege.

– Naročito premijer Dritan Abazović, upravo zbog svih aktivnosti koje su on i Ura preduzeli u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u prethodne dvije godine, a koje ne odgovaraju bivšem režimu prepoznatom po organizovanom kriminalu i funkcionerima koji su optuženi i osuđivani za zloupotrebu položaja – naglasio je Mikić.

Konstatovao je da je krajnji cilj „da se potencijalno ugrožavanje života i imovine visokih funkcionera Ure ne vezuje za njihove „političke i državničke aktivnosti, već za navodne kriminalne aktivnosti“.

– Kao neko ko je vaspitavan shodno crnogorskoj tradiciji i običajima da nikad ne dam na sebe i svoje, a u želji da svoju porodicu zaštitim od sramne i prljave propagande, onima koji učestvuju u kreiranju hajke i propagande želim da poručim ‘zakon moga roda taj je za čast i porodicu se glava daje’ – zaprijetio je na kraju saopštenja Mikić.

Akcija ANB-a i stranih službi

Akciju razbijanja državnog šverca duvana inicirali su Agencija za nacionalnu bezbjednost i Specijalno državno tužilaštvo, zajedno sa međunarodnim partnerima, dok je na čelu tajne službe bio Savo Kentera, kojeg je odlazeći premijer i lider Ure Dritan Abazović smijenio svega nekoliko dana pošto su počela hapšenja.

Agencija je tada privodila kraju još jednu veliku međunarodnu akciju – razbijanje ruske špijunske mreže u našoj zemlji. Kraci i te istrage vodili su do ljudi iz Ure.

Prema informacijama Pobjede, Rade Milošević je bio na mjerama tajnog nadzora još od kraja avgusta, nakon što su operativni podaci pokazali da postoji šema državnog šverca.

Nakon što je, 2. oktobra, privođen u Specijalno državno tužilaštvo, Miloševiću je oduzet službeni telefon, ali je zadržao drugi, privatni. Izvori Pobjede tvrde da je upravo sa tog telefona razgovarao sa pojedinim visokim državnim funkcionerima i da je zabilježen razgovor kada je jednog od njih upozorio da ,,nije sam u ovom poslu“ i da će ,,ako neko njega želi da žrtvuje, sa njim otići još deset ljudi“.

Zašto je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović duže od dva mjeseca omogućio Miloševiću da ostane na slobodi, samim tim da možda uništi tragove koji bi eventualno vodili do njega, pitanje je na koje, za sada, nema odgovora.

S obzirom na to da je izdat nalog za Miloševićevo hapšenje, proizilazi da je tokom istrage prikupljeno dovoljno dokaza na osnovu kojih je tužilaštvo došlo do osnovane sumnje da je Milošević bio na čelu organizovane kriminalne grupe koja je švercovala duvan.

Žesrtoke reakcije

Jedan od lidera proruskog Demokratskog fronta Nebojša Medojević smatra da SDT istragu treba da proširi i na članove bivše vlade – nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića i ministra finansija Milojka Spajića.

On je na konferenciji za medije kazao da šverc cigareta nije moguć bez ključnih ljudi u državi, premijera, šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost, direktora policije, Uprave prihoda i carina i ustvrdio „da je taj posao nastavljen za vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića – kada je koordinator bezbjednosnog sektora bio Dritan Abazović“.

Rekao je i da su Abazović i Spajić uzimali reket i zaradili 9,4 miliona za kontingent cigareta u maju 2021. godine, uz podsjećanje da je Spajić tada smijenio Aleksandra Damjanovića koji je bio direktor Uprave prihoda i carina i postavio Rada Miloševića.

– Sukob između Krivokapića i Abazovića nije bio politički i ideološki, već samo zbog preuzimanja šverca cigareta. Ta organizovana kriminalna grupa koju sačinjavaju Abazović i Ura tražila je reket u ovom poslu sa cigaretama. Ovo je otkriveno zahvaljujući Vladi Velike Britanije čiji agenti imaju svoj punkt u Luci Bar i otkrili su ovu hobotnicu koja funkcioniše i poslije Mila Đukanovića – kazao je Medojević.

Pobjeda je u serijalu istraživačkih tekstova, potkrijepljenih obiljem dokumentacije, koje smo objavljivali tri mjeseca prije prvih hapšenja u oktobru, upozoravala da postoje sumnje da se zaplijenjene cigarete iz bescarinske zone u Luci Bar ne spaljuju, već se švercerskim kanalima dalje distribuiraju.

Milošević i Abazović uporno su tvrdili kako navodi Pobjede nijesu tačni, kako su oni heroji borbe protiv državnog šverca duvana, a Milošević je u junu naložio službenicima Uprave prihoda i carina da prekinu svaku komunikaciju s našim medijem?!

I u oktobru su poručivali da državni šverc duvana sa njima nema veze i da se radi o podmetačini Uri i njenim funkcionerima.

Nakon datog iskaza, izjavama za medije pokušao je da se predstavi kao žrtva zavjere neimenovanih osoba, ali duže od dva i po mjeseca kasnije ispostavlja se da Milošević nije bio ,,heroj“ borbe protiv krijumčarenja cigareta, kako su se predstavljali on, Abazović i njihova Ura, već, kao državni funkcioner, glava kriminalne hobotnice.

– Lično, bio bih neprijatno iznenađen da je Rade Milošević napravio ovaj propust – kazao je u oktobru Abazović.

Sada više nema mjesta za iznenađenja, u danima i sedmicama koje slijede, izvjesno je slijede nemirne noći i za Dritana Abazovića, ze neke ministre i pojedine funkcionere GP Ura.

(Pobjeda, Foto: Vlada Crne Gore)