Skip to main content

Slankamenac: Ne bismo traktorima blokirali Novi Sad i druge gradove da nas puštaju u Beograd

Vojvodina 17. мај 2023.
< 1 min čitanja

“Mi znamo da se u Novom Sadu ne odlučuje o našim zahtevima, ali nas ne puštaju u Beograd"

Jedan od učesnika u protestu poljoprivrednika u Novom Sadu Mileta Slankamenac izjavio je danas da oni blokiraju saobraćajnice u glavnom gradu Vojvodine jer ih ne puštaju u Beograd.

“Mi znamo da se u Novom Sadu ne odlučuje o našim zahtevima, ali nas ne puštaju u Beograd. Da nas puštaju u Beograd, nikakvih problema u drugim gradovima ne bi bilo. Ali, jednog našeg kolegu je juče zaustavilo 27 policajaca, da ga spreče da ide u Beograd”, rekao je Slankamenac za Autonomiju i agenciju Beta.  

Oni su oko 18 sati na 40 minuta traktorima blokirali raskrsnicu Partizanske i Temerinske ulice, kao i kružni tok koji vodi ka autoputu Beograd-Subotica.

Pojedini vozači obilazili su traktore i trotoarom i zelenom površinom zaobilazili blokadu.

Poljoprivrednici su danas oko 11 sati na sat i po blokirali saobraćaj na Bulevaru Mihajla Pupina, ispred zgrade Pokrajinske vlade u centru Novog Sada, nakon čega su se vratili ispred Novosadskog sajma, gde su proveli i prethodnu noć.

Poljoprivrednici su i juče u Novom Sadu organizovali protestnu vožnju.

Oni su juče kazali da u Vladi Srbije nije postignut nikakav dogovor, da su “automatski odbijeni” zahtevi za subvencionisano dizel gorivo i zaštitnu cene mleka, a zatim i svi ostali.

Među njihovim zahtevima su povećanje subvencija po hektaru sa 9.000 dinara na 300 evra po hektaru, zaštitna cena mleka od 75 dinara po litru bez poreza na dodatu vrednost (PDV), povećanje subvencija po kravi na 40.000 dinara, kao i da se na dizel ne obračunavaju akcize i PDV, čime bi to gorivo značajno pojeftinilo.

(Autonomija)