Skip to main content

Skupština Vojvodine realizuje projekat energetske efikasnosti

Info 03. sep 2010.
< 1 min čitanja

Skupština Vojvodine u saradnji sa Skupštinom evropskih regija (AER) realizovaće projekat „Vojvodina je VEZA“, vredan 43.000 evra, u okviru kojeg će razraditi strategiju razvoja energetski efikasnih opština u pokrajini, najavio je danas predsednik vojvođanskog parlamenta Šandor Egereši.

Egereši je na konferenciji za novinare rekao da Vojvodina na taj način snažno doprinosi evropskim integracijama Srbije.

Objasno je da reč VEZA u nazivu projekta skraćenica od „vojvođanska energetska zelena inicijativa“.

Potpredsednica pokrajinske skupštine Branislava Belić, koja će biti rukovodilac projekta, kazala je da je AER obezbedio sredstva za realizaciju projekta preko Centralnoevropske inicijative.

Najavila je da će projekat početi da se realizuje tokom septembra meseca, a trajaće do februara 2011. godine.

Objasnila je da je kao prva opština za realizaciju projekta odabran Temerin, koji će nakon toga postati edukativni centar za realizaciju strategije razvoja energetski efikasnih opština u Vojvodini.

Dodala je da će tu strategiju pisati domaći stručnjaci uz pomoć eksperata iz Evropske Unije i navela da će strategijom biti razrađena upotreba biomase, geotermalne i solarne energije.

„Nećemo čekati da u Srbiji budu napisani zakoni iz ove oblasti, već idemo korak unapred i postavljamo standarde koji će biti u skladu sa standardima EU“, kazala je Belićeva.

Vojvodina je članica AER-a od 2002. godine. Ta najveća regionalna organizacija okuplja 230 članica iz 33 evropske države.

(Autonomija)