Skip to main content

Skupština slobodne Srbije napisala sporazum za opoziciju

Info 08. nov 2021.
2 min čitanja

Skupština slobodne Srbije (SSS) uputila je predlog podele kvota vodećim opozicionim partijama, Stranci slobode i pravde, Narodnoj stranci i Demokratskoj stranci za predstojeće izbore. U dokumentu pod nazivom “Dogovor 4”, pored toga što se predlaže način raspodele mandata, objašnjeno je i ko bi trebalo da budu kandidati za predsednika i gradonačelnika Beograda.

Iz SSS smatraju da bi ovaj dokument morao da bude usaglašen do 15. novembra, a potpisnici bi se, prema njemu, postavili sebi sledeće ciljeve: Osvajanje minimum 25 odsto glasova na beogradskim izborima, 20 odsto na parlamentarnim i ulazak u drugi krug predsedničkih izbora.

U dokumentu se predlaže da se buduća vlast u Beogradu oroči na 24 meseca, kao i na republičkom nivou, dok se ne sprovedu reforme koje bi omogućile slobodno javno informisanje i organizovanje fer i poštenih izbora.

Komentarišući dokument koji je upućen predstavnicima opozicionih stranaka, član Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević za “Novu” kaže da je njihova ponuda važi u slučaju da su lideri stranaka spremni da stave na stranu lične interese.

“Mi smo predložili da lideri stranaka ne mogu biti ni na jednoj izbornoj listi, kako bi se otvorila mogućnost pobede na sledećim izborima. U predlogu stoju jasno ograničeni mandat novih vlasti na 24 meseca i šta se konkretno mora uraditi u prvih 100 i 200 dana. Naveli smo koja regulatorna tela moraju da budu promenjena kredibilnim ljudima”, objašnjava Prelević.

Ko bi trebalo da budu kandidati i kako da se podele mandati

Naš sagovornik dodaje da je njihov predlog da kandidati za predsednika i nosilac liste za beogradske izbore budu ljudi iz kruga uglednih, kredibilnih, nekompromitovanih nestranačkih ličnosti.

“I oni bi trebalo da imaju ograničen mandat na 24 meseca. Takođe, mi smo dali predlog kvota za koje mislimo da bi mogli da pomire sve stranke. Naš predlog je da na svaku javnu funkciju budu postavljene osobe koje neće umanjiti poverenje građana”, navodi Prelević i dodaje da bi i lista za parlamentarne izbore trebalo da bude modifikovana.

“Nju bi trebalo izmeniti po sistemu “3+1”. Tu bi bio trio političkih stranaka plus nestranački kandidati iz SSS ili drugi, ne iz naših redova, koje bi akteri predložili. Mi mislimo da se moraju dati jasna obećanja šta će se uraditi, a šta neće, ukoliko ta koalicija dođe na vlast. Na kraju, mi smatramo da ova koalicija mora da ostane otvorena i za druge potencijalne partenere”, naglašava Prelević.

Podsetimo, već duže vremena traju pregovori opozicionih stranaka oko zajedničkog učešća na predstojećim izborima. Konačna odluka o izborima, načinu nastupa i kandidatima nije doneta, jer, kako je već pisala “Nova”, stranke još uvek ne mogu da pronađu zajednički jezik oko podele mandata na listama.

Kamen spoticanja, za sada, predstavlja i izbor predsedničkog kandidata. Potpredsednik Narodne stranke, Zdravko Ponoš, bio je jedan od onih čije se ime najčešće pominjalo u tom kontekstu, ali iz njegove političke organizacije tvrde da o tome nisu diskutovali i da su bili iznenađeni pričom o njemu.

O nosiocu opozicione liste za beogradske izbore se za sada samo zna da će biti nestranačka ličnost, dok se o konkretnim imenima nije govorilo.

(Nova.rs)