Skip to main content

Skup Žena u crnom povodom godišnjice mitinga SRS održanog u Hrtkovcima

Info 06. maj 2022.
2 min čitanja

"U prisilnom iseljavanju vojvođanskih Hrvata značajnu ulogu imao je i resor Državne bezbednosti"

Nevladina organizacija Žene u crnom organizovala je u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu skup povodom 30. godišnjice predizbornog mitinga Srpske radikalne stranka (SRS) održanog u Hrtkovcima na kojem je predsednik radikala Vojislav Šešelj pozvao na proterivanje lokalnog hrvatskog stanovništva, čime je počeo „progon Hrvata iz Srema“.

Na transparentu, koji su uz predstavnike Žena u crnom držali i predstavnci Ambasade Hrvatske u Beogradu i hrvatske zajednice u Srbiji, bila je ispisana samo reč „pamćenje“.

Na skupu je bila prikazana i „mapa etničkog čišćenja hrvatskog stanovništva u Vojvodini“, a u nizu istaknutih poruka navedeno je da je između 1991. i 1995. godine u Vojvodini bila sprovedena „kampanja zastrašivanja i pritisaka na hrvatsko stanovništvo“ sa ciljem da se isele iz svojih kuća i napuste Srbiju, što je rezultiralo „progonom nekoliko desetina hiljada Hrvata“.

Navedeno je i da su glavni zagovornici i inspiratori „kampanje zastrašivanja i pritisaka na hrvatsko stanovništvo“ Šešelj i njegova partija i da se iseljavanje hrvatskih porodica praćeno pritiscima različitih grupa bliskih SRS.

Istaknuto je da se „kampanja zastrašivanja“ sprovođena uz znanje i „prećutno odobravanje“ političkih struktura u Srbiji, uz napomenu da su u pojedinim „aktima nasilja nad Hrvatima“ učestvovali i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i rezervnog sastava Jugoslovenske narodne armije.

U „prisilnom iseljavanju“ vojvođanskih Hrvata, ukazale su Žene u crnom, značajnu ulogu imao je i resor Državne bezbednosti.

Kako je navedeno u saopštenju za javnost koje su, pored Žena u crnom, potpisali i Inicijativa mladih za ljudska prava i Fond za humanitarno pravo, nasilje nad Hrvatima je uključivalo napade na privatnu imovinu i verske objekte, „pretnje, fizičke napade i ubistva“.

Ukazano je da je nakon mitinga SRS u Hrtkovcima usledilo „organizovano nasilje nad lokalnim Hrvatima“ uz navode da je od 10. maja do 1. jula 1992. godine oko 20 hrvatskih porodica „fizički izbačeno“ iz svojih kuća u Hrtkovcima, „dok je veliki broj njih podlegao pritisku i pristao na razmenu imovine“.

Skup, koji je obezbeđivao kordon od dvadesetak uniformisanih policajaca, protekao je bez incidenata.

(FoNet, foto: N1)