Skip to main content

Skot: Vlada zaštitom advokata brani pravnu državu

Građani 04. мар 2024.
3 min čitanja

"U Americi većina advokata nikada ni ne razmišlja o stvarima poput te da izlazite iz kuće i brinete o tome hoće li vam eksplodirati auto kada okrenete ključ"

Advokatura je samoregulišuća profesija, ali je vlada obavezna da se umeša, da zaštiti advokate koji se nađu na meti napada i pozove na odgovornost one koji iza takvih napada stoje jer u suprotnom šalje lošu poruku celom društvu, istakla je danas u Novom Sadu predsednica Međunarodne unije advokata „UIA – International Assotiation of Lawyers“ Žaklin Skot.

Predsednica UIA danas je boravila u radnoj poseti Advokatskoj komori Vojvodine (AKV), a za Betu je precizirala da bi advokati svoje probleme i eventualne sukobe trebalo da rešavaju unutar svojih institucija i udruženja.

Advokati, precizira ona, brane čitavo društvo jer vladavina prava ne se odnosi samo na advokate već upravo na celo društvo.

„Mislim da je, u prvoj instanci, najvažnije da udruženja imaju disciplinske komisije koje se bave odgovornošću advokata jer mi prepoznajemo kada se advokati ne ponašaju kako bi trebalo. Ali, kada se dogode stvari kao u slučaju napada na gospodina (Vladimira) Beljanskog, obaveza vlade je da deluje u skladu sa zakonom i da pozove na odgovornost ljude koji rade take stvari“, istakla je Skot.

Organizacija na čijem je čelu, dodaje, još od svog nastanka 1927. godine ozbiljno se bavi pitanjima podrške javnom interesu, tako što štiti one koji se njime bave.

Pomoć kod štrajka 2014.

Podsetila je i da je upravo zahvaljujući ovoj organizaciji došlo do pregovora Ministarstva pravde i advokata prilikom štrajka 2014. godine. Takođe, reagovali su nedavno kada je predsedniku Advokatske komore Vojvodine zapaljen automobil i kada je dobijao pretnje.

Skot ističe da problemi sa kojima se ovde advokati susreću nisu karakteristični samo za Srbiju, a da je misija UIA da se izbori za to da advokati nikada ne budu hapšeni, osuđivani ili napadani jer rade svoj posao.

„Borimo se za vladavinu prava tako što štitimo zaštitnike: sudije, advokate i branitelje ljudskih prava koji su napadnuti, kojima je prećeno ili su uhapšeni ili ubijeni samo zato što su radili svoj posao“, rekla je ona.

„Jedan od razloga zašto vlade ne vole advokate, kao i novinare, jeste jer ističemo loše stvari koje su urađene ili stvari koje su mogle biti urađene bolje. Vlade često vole da rade u mraku“, ocenila je Skot.

Istakla je i da je impresionirana hrabrošću, kompetentnošću i profesionalizmom kolega sa Balkana koji se suočavaju sa više pretnji i opasnosti, ali da uprkos tome ne dozvoljavaju da ih to zaustavi.

„U Americi većina advokata nikada ni ne razmišlja o stvarima poput te da izlazite iz kuće i brinete o tome hoće li vam eksplodirati auto kada okrenete ključ“, rekla je ona.

Članovi Advokatske komore Vojvodine i predsednice Međunarodne unije advokata UIA, foto: Autonomija

Konfrontacija sa vlašću

Predsednik AKV Vladimir Beljanski ocenio je nakon sastanka da je podrška koju UIA pruža ovom esnafskom udruženju značajna, te da je poseta predsednice najstarije, najveće i najznačajnije advokatska asocijacija na svetu veliko priznanje Advokatskoj komori Vojvodine.

Kako je naveo, posao advokature, kao nezavisne samoregulišuće profesije, jeste da bude u službi građana i omogući im pristup pravdi, između ostalog i borbom za nezavisno susdstvo.

„Mi moramo da se borimo za nezavisno sudstvo, da ukazujemo na negativne pojave kod nas, da se trudimo da za sudije budu izabrani oni koji su najbolji, koji to zaslužuju i da sude slobodno, bez straha od toga da treba da osluškuju šta bi se od njih moglo očekivati“, istakao je Beljanski.

Podrška nezavisnom sudstvu po pravilu, ističe Beljanski, dovodi do konfrontacije sa izvršnom vlašću koja se, kako ocenjuje, ne odriče lako uticaja na sudstvo i želi da ga „u određenoj meri“ kontroliše.

„Jako bih voleo da vlast u Srbiji shvati da kritika koja dolazi na taj način zapravo unapređuje vladavinu prava, podiže nivo nezavisnosti sudstva i da je to u opštem interesu, a pre svega u interesu građana koje mi zastupamo. Tek kada dođu do potpunog razumevanja u tom smislu, mi ćemo reći da smo ispunili svoj zadatak, kao asocijacija advokata koji se bore kroz privatnu praksu za interese klijenata, a kroz angažamane advokatskih komora za javni interes“, naveo je Beljanski.

Govoreći o problemima sa kojima se advokati susreću unutar same profesije, Beljanski za Autonomiju ukazuje da bi advokati pre svih, kao slobodna profesija, trebalo da budu u mogućnsti da izraze svoje mišljenje bez da im to iko zabranjuje.

„Unutar naše profesije dolazi do sukoba mišljenja koje ne sme da preraste u nešto drugo. To ne smeju biti lični sukobi, a pogotovo ne fizički sukobi“, naveo je on.

Kada je u pitanju saradnja sa vlastima, Beljanski smatra da određena komunikacija sa Ministarstvom pravde mora da postoji, a što je ona bolja to bi trebalo da bude lakše da se ostvare ciljevi i interesi koji se odnose na vladavinu prava i zastupanje građana pred sudovima.

„Mislim da je advokaturi u interesu da bude pod lupom javnosti i da se posmatra šta se unutar advokature događa, jer upravo na taj način možemo janovsti da stavimo do znanja koliko je naša profesija značajna, koliko je neophodna za celo društvo i koliko je neophodna za dostizanje pravde, što je konačan cilj zastupanja pojedinaca odnosno građana pred sudovima“, istako je Beljanski.

D. Stupar (Autonomija)