Skip to main content

Skoplje: Navijači Partizana duboko povredili dostojanstvo Severne Makedonije i njenih građana

Jugoslavija 02. мар 2023.
< 1 min čitanja

"Pored kršenja principa fer i sportskog ponašanja, duboko je povređeno dostojanstvo Severne Makedonije i njenih građana"

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije uputilo je dopis Ministarstvu spoljnih poslova Srbije u kom je osudilo provokativne parole i uvrede koje je na utakmici rukometnih klubova Partizan i Vardar u Beogradu demonstrirala navijačka grupa Partizana.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva u Skoplju, tim neprijatnim aktivnostima Partizanovih najvijača „pored kršenja principa fer i sportskog ponašanja, duboko je povređeno dostojanstvo Republike Severne Makedonije i njenih građana“.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije, ističe se, u dopisu srpskom ministarstu spoljnih poslova je ukazalo da „ovakve reakcije grupa pojedinaca uopšte nisu u duhu odličnih bilateralnih odnosa koje neguju dve zemlje“.

„Srpska strana je preko svog ambasadora u Severnoj Makedoniji izrazila žaljenje i ogradila se od ovih izolovanih slučajeva pojedinaca, koji ni na koji način ne odražavaju stavove zvaničnog Beograda u odnosu na našu zemlju, niti su u duhu obostranih opredeljenja za sveukupno jačanje bilateralnih odnosa“, navodi se u saopštenju.

Navijači beogradskog Partizana dočekali su rukometaše skopskog Vardara najpre sa grčkom zastavom, a potom i sa provokativnim porukama da je revolucionar Goce Delčev Bugarin, a da je naziv navijačke grupe skopskog kluba „Komiti“ srpsko ime.

Na utakmici Seha lige Partizana i Vardara, odigranoj u  Beogradu 28. februara, navijači su nedolično skandirali na račun Makedonaca i istakli  transprant na kojem ne pisalo: „Grupa srpskog imena bugarskog vojnika slavi, mora da je teško sa tom krizom identiteta u glavi“.

(Beta)