Skip to main content

Skoplje i Sofija dogovorili mehanizme za prevenciju govora mržnje

Planeta 08. нов 2022.
2 min čitanja

"Doneta je odluka da se u decembru u Skoplju održi Poslovni forum dve zemlje na kome će se razmotriti načini zajedničkog rešavanja najaktuelnijih pitanja"

Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije u Bugarske, Bujar Osmani i Nikolaj Milkov, dogovrili su danas u Sofiji „konkretne mehanizme za prevenciju govora mržnje u obe zemlje“.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslva Severne Makedonije, Osmani i Milkov su se saglasili da se ne smeju dozvoliti brojne provokacije, koje prave grupe i pojedinci u obe zemlje kako bi narušeli proces jačanja dobrosusedskih odnosa.

Na sastanku šefova diplomatija Severne Makedonije i Bugarske razgovarano je o ukupnom kontekstu odnosa i saradnje, u svetlu Sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji, kao i zajedničkim obavezama koje iz njega proizilaze.

„Želim da verujem da ćemo zajedno kolega Milkov i ja učiniti sve da ne dozvolimo drugima da vode našu spoljnu politiku, da nam drugi kroje bilateralne odnose, već da ćemo, zajedno sa diplomatama iz naših ministarstava, nastaviti u duhu evropskih vrednosti da gradimo evropsku budućnosti za sve naše građane“, rekao je Osmani.

Istakao je da ne treba zaboraviti da su dve susedne zemlje saveznici u NATO-u, budući partneri u Evropskoj uniji, ali pre svega prijatelji i dobri susedi.

„Očekujem da će se naša saradnja razvijati u skladu s tim“, rekao je Osmani.

Ocenio je da je jedna od najosetljivijih tema u Severnoj Makedoniji osećaj da neko osporava posebnost makedonske nacije, identitet i jezik, a taj osećaj podstiču provokacije faktora iz Bugarske, koji izražavaju teritorijane pretenzije prema Severnoj Makedoniji.

„Ne može se poreći da takve poruke stižu od raznih faktora, a vezane za teritorijalne pretenzije. Ako ovo uspemo da ostavimo po strani i makedonski građani osete toplinu i prijateljstvo sa bugarske strane po ovim pitanjima, verujte da će se otvoriti čitav mogući prostor za saradnju i razgovor u odnosu na rad istorijske komisije, u vezi sa sprovođenjem protokola i Dogovora o dobrosusedstvu“, rekao je Osmani na konferenciji za nivinare sa Milkovim, a preneli mediji.

Na sastanku ministara spoljnih poslva Severne Makedonije i Bugarske doneta je odluka da se u decembru u Skoplju održi Poslovni forum dve zemlje na kome će se razmotriti načini zajedničkog rešavanja najaktuelnijih pitanja kao što su energetski izazovi i saradnja u poljoprivredi i zdravstvu, kao i prednosti prekogranične saradnje.

(Autonomija, foto: Pixabay)