Skip to main content

Skandal na izborima u Bugarskoj

Planeta 12. maj 2013.
2 min čitanja

Državno tužilaštvo i nacionalna agencija za bezbednost DANS su u subotu (11.5.) uoči izbora izveli raciju u jednoj štampariji gde su pronašli 350.000 neregistrovanih glasačkih listića. Kako su zvanični glasački listići još 8. maja raspoređeni po biračkim lokalima, državno tužilaštvo sumnja da je planirana izborna prevara u velikom stilu. Vlasnik štamparije u kojoj je izvršena racija je inače jedan od lidera desnokonzervativne stranke GERB bivšeg premijera Bojka Borisova čija je vlada podnela ostavku nakon masovnih protesta u februaru i martu.

U subotu je zvanično bio dan predizborne ćutnje, ali su ga prekršile sve opozicione partije, osudivši oštro ovaj slučaj za koji veruju da je bio pokušaj lažiranja izbora. Neke od njih govore čak o pokušaju državnog udara. Vlasnik štamparije, koji je inače ranije dobio posao štampanja glasačkih listića, tvrdi da su u stvari zaplenjeni listići koji su odštampani s greškom. Stručnjaci ipak upozoravaju kako je i samo skladištenje takvih listića u štampariji bilo ilegalno.

Borba unutar državnog aparata

Bugarski mediji prenose kako je vlasnik štamparije osoba bliska Cvetanu Cvetanovu, bivšem ministru unutrašnjih poslova i šefu izborne kampanje stranke GERB. Cvetanov je nedavno bio umešan u skandal zbog masovnog prisluškivanja političara i novinara. Državni tužilac je zbog te afere na saslušanje svojevremeno pozvao tadašnjeg ministra, ali i bivšeg premijera Borisova.

Neki posmatrači tvrde kako Cvetanov i nakon odlaska s funkcije ministra ima pod kontrolom službenike policije koje zloupotrebljava za izbornu manipulaciju. U korist takvog zaključka govori i činjenica da su tužilaštvo i služba bezbednosti raciju u štampariji izveli bez dogovora s policijom.

Očito je na sceni konfrontacija unutar samog bezbednosnog aparata Bugarske. Državno tužilaštvo i DANS pokušavaju da razotkriju manipulacije članova bivše vlade Bojka Borisova, a policija još uvek sluša naloge bivšeg ministra i minira te pokušaje.

Incident bi mogao da ojača opoziciju

Skandal sa lažnim glasačkim listićima mogao bi da ima ozbiljne posledice po izborni rezultat. Atmosfera na političkoj sceni je usijana. Nakon izborne kampanje koja je bilo izuzetno prljava, sve opozicione stranke veruju kako su Borisov i njegova stranka spremni na prevare kako bi ostali na vlasti i zataškali afere u koje su umešani. Istraživači javnog mnjenja veruju kako bi incident s listićima mogao da ojača opozicione socijaliste i neke druge manje partije, te da dovede čak i do poraza vladajućeg GERB-a.

Najsiromašnija zemlja članica EU sa oko 6,9 miliona birača nalazi se pod budnim okom Evropske komisije. U Briselu tvrde kako Bugarska ima ogromne probleme s korupcijom, ali i u pravosuđu. U anketama pre izbora je vladajuća stranka GERB još uvek imala blagu prednost u odnosu na socijaliste. Pretpostavlja se da bi izborni prag mogla da pređe i stranka DPS, koja zastupa tursku manjinu, te krajnja nacionalistička desnica Ataka.

(Aleksander Andrejev/Azer Slanjankić, Deutsche Welle)