Skip to main content

Sjeverna Koreja predložila razgovore s Jugom

Planeta 07. jun 2013.
< 1 min čitanja

Sjeverna Koreja predložila je zvanične razgovore sa Južnom Korejom kako bi se normalizirali komercijalni projekti dvije zemlje, uključujući industrijsku zonu Kaesong koja je zatvorena tokom tenzija početkom aprila.

Više od 50.000 radnika, većinom Sjevernokorejaca, izgubilo je posao kad se zatvorila zajednična zona, koja je predstavljala posljednji simobol saradnje između dvije zemlje.

Sjevernokorejska državna agencija KCNA objavila je u četvrtak da će Vlada obnoviti kanale komunikacije ako Jug prihvati ponudu za razgovore.
Specijal

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje saopćilo je da smatra ponudu Pjongjanga pozitivnim korakom te se nada da će se izgraditi povjerenje između dvije nacije. Dodaje se i da će Ministarstvo objaviti datum i raspored razgovora.

‘Ekonomski udarac’

Sjeverna Koreja predložila je razgovore i o ponovnom otvaranju turističkih tura na planinskim odmaralištima i susrete familija kao i održavanje događaja kojim bi se obilježila godišnjica samita njihovih vođa, održanog 2000.

Novinar Al Jazeere Harry Fawcett, koji izvještava iz Seula, rekao je da prijedlog Sjeverne Koreje ima veoma drugačiji ton u odnosu na retoriku iz marta. Naveo je i da bi razlog tome mogao biti broj izgubljenih radnih mjesta zbog zatvaranja industrijske zone.

“To je bio veliki ekonomski udarac za Sjevernu Koreju”, kazao je.

Pjongjang je početkom marta počeo prijetiti napadima na južnog susjeda i američke vojne baze na Pacifiku, čime su se povećale tenzije na Korejskom poluotoku.

(Al Jazeera)