Skip to main content

Siromaštvo se ‘leči’ obrazovanjem

Građani 25. sep 2023.
3 min čitanja

Ekumenska humanitarna organizacija: edukacija je ključna za stvaranje pravih šansi za romsku decu

-Iz blata siromaštva možeš izaći samo ako ideš u školu!

-A, kako da idem u školu gladan!

Ovaj dijalog, koji se, na žalost, s istovetnim rečenicama već decenijama ponavlja u romskim zajednicama, vodili smo i ovog puta u svakom od sela gde su saradnici Ekumenske humanitarne organizacije bili pokušavajući da spoznaju šta bi i kako trebalo činiti da bi se poboljšao i unapredio položaj Roma širom zemlje – kaže Milisav Milinković koordinator projekta„Osnaživanje lokalnih romskih organizacija“ Ekumenske humanitarne organizacije (EHO).

Dodaje da je uveren da “ako se ne suočimo sa siromaštvom i ne pružimo podršku romskoj deci u obrazovanju, suočićemo se s produbljivanjem društvenih nejednakosti i marginalizacijom ove zajednice.

„Edukacija je ključna za stvaranje pravih šansi za romsku decu. Nedostatak podrške može dovesti do još većeg siromaštva i ograničavanja njihovih mogućnosti za budući uspeh i doprinos društvu.“

Saradnici EHO održali su šest foruma u kojima je učestvovalo više od 100 predstavnika romske zajednice u Novom Sadu, Smederevskoj Palanci, Tovariševu, Bačkom Gradištu, Lebanu i Surdulici. Učesnici su bili roditelji dece osnovnih škola, učenici, predstavnici institucija i lokalnih romskih organizacija. Tema foruma su bile kako pružiti veću podršku deci u obrazovanju od strane roditelja i staratelja i na koji način pospešiti osipanje dece iz škole. Forumi su poslužili i da se identifikuju poteškoće i izazovi sa kojima se roditelji svakodnevno suočavaju.

Svakodnevna borba za preživljavanje remeti redovno prisustvovo dece u školi. Siromaštvo dovodi do izostajanja dece iz škole – deca neretko zajedno s roditeljima rade sezonske poslove. Siromašna porodica nema mogućnosti da plaća školsku užinu. Ovo stvara začarani krug, jer nedovoljna prisutnost u školi može uticati na kvalitet obrazovanja i dugoročno otežati izlazak iz siromaštva. Stoga je, smatra EHO, važno implementirati mere podrške, kao što su subvencije za obroke u školi ili druge programe pomoći, kako bi se osiguralo da deca imaju pristup adekvatnoj ishrani i redovnom obrazovanju bez obzira na ekonomske nevolje.

Nedostatak obrazovanja kod roditelja, posebno zbog sezonskih poslova i ekonomskih teškoća, dodatno doprinosi ciklusu siromaštva i nedovoljnoj podršci deci u njihovom obrazovanju.

Diskriminacija prema romskoj zajednici otežava pristup boljim poslovima i obrazovanju, čime se stvara začarani krug ograničenih mogućnosti za napredovanje.

-Zbog svega ovoga uvereni smo da je podrška romskoj deci u obrazovanju ključna za njihov uspeh i integraciju u društvo. Pružanjem podrške kroz mentorske programe, finansijsku pomoć i edukativne resurse, omogućuje im se da prevaziđu prepreke i ostvare svoj pun potencijal u obrazovanju – kaže Milinković.

EHO je rad na terenu počeo u februaru 2023. godine s ciljem osnaživanja romskih udruženja građana za pokretanje lokalnih inicijativa koje odgovaraju na socijalne, obrazovne, kulturne i ostale potrebe romske zajednice i poboljšanja i unapređenja položaja romske zajednice na lokalnom nivou kroz sprovođenje malih lokalnih projekata.

Na osnovu informacija prikupljenih na forumima kreirani su mali lokalni projekti kao odgovor na te potrebe. Svi projekti se bave osnaživanjem romske dece i njihovih roditelja i staratelja za nastavak obrazovanja – završetak osnovne škole i upis u srednju školu.

Lokalni projekti su se sprovodili od aprila do avgusta ove godine, iznos granta podrške od strane EHO je bio 2000 EUR po projektu. Izabrane su lokalne inicijative: „Promovisanje dualnog obrazovanja“, Udruženje žena „Edukativni centar mladih nada“ iz Novog Sada; „Inicijativa mali i veliki učimo zajedno“, Centar za razvoj Romske zajednice „Amaro drom“ iz Smederevske Palanke; „Jedino obrazovanjem pozitivno menjamo sebe i okruženje“, Humanitarno udruženje “Čarain ” iz Tovariševa, i „Podrška socijalno ugroženim učesnicima završnih razreda“ Humanitarno udruženje “Đina” iz Bačkog Gradišta; ,,Nije teško biti IN“ Udruženje Roma Herc iz Lebana; „Centar za integraciju Roma“, Humanitarno udruženje Udruženje Roma intelektualaca iz Prekodolce.

Projekat „Osnaživanje lokalnih Romskih Organizacija“ Ekumenska humanitarna organizacija realizuje uz podršku Diakonije Virtemberg iz Nemačke.

Branislava Opranović (Autonomija, foto: Ekumenska humanitarna organizacija)