Skip to main content

Sindikat Sloga: Inspekcija da proveri u kakvim uslovima u Zrenjaninu rade kineski radnici

Info 26. окт 2021.
< 1 min čitanja

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ zatražili su danas da inspektori za rad obave kontrolu u kineskoj kompaniji za proizvodnju guma Linglong u Zrenjaninu i utvrde u kakvim uslovima tamo rade i žive kineski radnici dovedeni u Srbiju da rade na izgradnji objekata te fabrike.

„Prizori iz bivše fabrike mesa BEK, gde su šatorskim krilima i najlonom prekriveni kreveti, roba i garderoba na krevetu, a noćne posude ispod kreveta i ispod stola su uslovi nedostojni čoveka i vrednosti Evrope čiji smo i mi deo“, navodi se u saopštenju sindikata.

Istaknuto je da su to uslovi za život „srednjeg veka“, odnosno „radnog logora“, koji bi trebalo da su deo prošlosti.

„Takav odnos prema ljudima je nedopustiv, jer ne postoji profit i BDP kojom bi se takvo nehumano stanje tolerisalo. Posebno ne podržavamo priliv novca iz takozvanog ‘korozivnog kapitala’, koje se sliva iz autoritarnih režima u tranzicione države, kakva je i Srbija, čija aktuelna vlast zarad sopstvenih interesa i moći dopušta tolerisanje kršenja radnih i ljudski prava„, navela je „Sloga“.

Taj sindikat smatra da ukoliko se danas bude ćutalo „na ovakav nehuman i ponižavajući postupak prema kineskim radnicima, pre svega ljudskim bićima, u zrenjaninskom Linglogu“, da se približava dan kada će i sudbina srpskih radnika biti takođe upitna.

(Beta)