Skip to main content

Sindikalci: Pola miliona nerešenih zahteva u katastru

Info 09. okt 2022.
2 min čitanja

Broj nerešenih zahteva u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) se poslednjih nekoliko godina sa 150.000 utrostručio na više od 500.000.

To navode tri sindikata RGZ-a u otvorenom pismu koje su poslali predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, prenosi Nova ekonomija.

Jedinstvena organizacija sindikata Nezavisnost, Sindikat zaposlenih RGZ i ASNS u otvorenom pismu navode da su izostale reakcije nadležnih institucija o načinu rukovođenja Republičkim geodetskim zavodom i “sve jasnijim urušavanjem” te institucije.

“Broj drugostepenih žalbi je nepoznat, a način njihovog rešavanja je tema za ozbiljnu istragu nadležnih organa”, dodaje se u saopštenju.

U pismu se navodi da se na brojne argumente i dokaze niko ne oglašava, a oni koji su nadležni se ne mešaju u svoj posao.

“Sindikatima su nedavno dostavljene informacije o nepokretnostima koje su u vlasništvu direktora Borka Draškovića i ljudima koji su sa njim povezani. Uvidom u Registar imovine koji vodi Agencija za borbu protiv korupcije utvrdili smo da ima neprijavljenih nepokretnosti i u skladu sa time podneli prijave Agenciji i Višem javnom tužilaštvu. Umesto da dobijemo informacije o pokrenutom postupku, u Registru se preko noći pojavljuju neke nepokretnosti na koje smo ukazali”, piše u saopštenju tri sindikata RGZ.

U periodu od 2014. godine do danas prosečna plata katastarskog referenta je sa nivoa prosečne zarade u Srbiji, kako piše u saopštenju, stigla do nivoa minimalne zarade.

“Istovremeno je primetno da je direktor RGZ-a uvećao svoje imovno stanje i broj nepokretnosti. Samo za stan u Beogradu i apartman na Kopaoniku koji vrede oko 300.000 evra, potrebno je da radi 18 godina i prima platu direktora RGZ-a”, navodi se u saopštenju.

Katastar nepokretnosti bio je blokiran 14. juna ove godine i blokada je trajala do 11. jula. Sindikati podsećaju da su tražili da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal izađe sa izveštajem o tom događaju.

“I pored činjenice da je MUP još 4. avgusta ove godine dostavio svoj izveštaj Tužilaštvu, u javnosti nema zvanične informacije za blokirani katastar. Istovremeno, protiv predstavnika sindikata RGZ-a se podnose besmislene i lažne prijave o njihovom navodnom učešću u hakerskom napadu na RGZ”, navodi se u pismu.

Predsednici sindikata su suspendovani i udaljeni sa posla upravo zbog toga što su se obraćali predsedniku Srbije i predsednici tehničke Vlade i tražili da se utvrdi i objavi istina i utvrdi odgovornost, piše u otvorenom pismu.

(Nova ekonomija)

Odgovor RGZ:

“Otvorenim pismima predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću lažni sindikati u RGZ su svima razotkrili sopstvenu obmanu navodeći suprotne i neistinite podatke.

‘Broj nerešenih predmeta do kraja godine (2020) može doći do 1.000.000 (MILION)!!!’, pišu lažni sindikati u RGZ-u predsedniku Republike Srbije 2.10.2020. godine naglašavajući dramatičnu situaciju.

‘Pola miliona nerešenih zahteva u Katastru!’, pišu isti sindikati predsedniku Republike Srbije 9.10.2022, dve godine kasnije, sa istim scenariom.

Podaci o broju aktivnih predmeta su javno dostupni od sredine 2020. godine do danas na sajtu Republičkog geodetskog zavoda. Republički geodetski zavod je jedina državna institucija koja takve podatke javno objavljuje. Istina je da je 2020. bilo 704.655 aktivnih predmeta sa jasnom tendencijom pada dok je danas taj broj 425.171.

Sličnim lažima kao što je ova su inicirali i veliki broj raznih vanrednih inspekcija, nadzora, revizija, kontrola i istraga koje su od strane državnih organa sprovođeni prethodnih godina i koje nisu našle nikakve nepravilnosti u radu Republičkog geodetskog zavoda. Zbog ovakvog ponašanja, neistina i urušavanja ugleda RGZ-a podignuto je više krivičnih prijava protiv predstavnika navedenih sindikata koji da umesto dokažu svoje navode pred sudom, izbegavaju zakazana ročišta nadajući se zastarelosti postupka…

 Ovim saopštenjem želimo da upoznamo javnost da postoje sinhronizovani pritisci, koji su u poslednje vreme intenzivirani, na važnu instituciju koja vodi registar imovine građana Srbije.”