Skip to main content

Signal grčke državne televizije u eteru

Planeta 10. jul 2013.
2 min čitanja

Signal grčke državne televizije od srijede se ponovo emitira, skoro mjesec dana od kada je Vlada zatvorila javnog emitera ERT radi smanjenja troškova.

Natpis „Grčka javna televizija“ (EDT) s globusom i valovima u boji emitira se na glavnoj digitalnoj frekvenciji koja je nekada pripadala ERT-u, prenosi Srna.

„Ovo je prelazna faza. Uskoro će se emitirati novi javni televizijski program“, izjavio je privatnom kanalu Mega zamjenik ministra odgovornog za javnu televiziju Pantelis Kapsis.

Privremeni program

Vlada namjerava emitirati privremeni program dok ne zaposli novo osoblje za rad na novoj programskoj shemi od jeseni.

Vlada je isključila ERT 11. juna, uz objašnjenje da nije moguće spasiti ovo preduzeće zbog ogromnih troškova od 300 miliona eura godišnje.

Bez posla je ostalo preko 2.600 radnika državne televizije.

Grčki administrativni sud kasnije je zaključio da je zatvaranje ERT-a izvršeno u skladu s ovlaštenjima države, ali da Vlada što prije treba pokrenuti javnu medijsku kompaniju u nekom obliku.

Gašenje ERT-a izazvalo je veliku političku krizu i skoro dovelo do pada grčke Vlade, koju su međunarodne medijske grupe optužile da je autoritarna.

Generalni štrajk 16. jula

Najveći grčki radnički sindikati saopćili su u srijedu da će 16. jula održati generalni štrajk, u znak protesta zbog nove runde otpuštanja koje je najavila Vlada kako bi osigurala pozajmice od Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Na vanrednom sastanku izvršnog komiteta donijeta je odluka da se uputi poziv na jednodnevni štrajk 16. jula zbog Vladinog nacrta zakona u kojem su predviđena otpuštanja“, navodi se u saopćenju vodećeg sindikata GSEE.

Grčka Vlada je u utorak Parlamentu predala nacrt zakona u kojem su navedeni detalji preraspodjele civilnih službenika, što je izazvalo proteste.

Prema pojedinim izvještajima, grčki ministar finansija Janis Sturnaras rekao je Parlamentu da nacrt mora biti odobren do 19. jula, kako bi Atina dobila prvu tranšu pomoći od EU-a i MMF-a.

Posljednja otpuštanja, koja će obuhvatiti prosvjetne radnike, direktore škola i općinske radnike, izazvala su nove proteste u Grčkoj, koja četvrtu godinu zaredom uvodi mjere štednje i ima rekordnu stopu nezaposlenosti.

Grčka se obavezala da će sprovesti reforme u zamjenu za oko 6,8 milijardi eura pomoći EU-a, Evropske centralne banke (ECB-a) i MMF-a.

(Al Jazeera)