Skip to main content

Server: Realnije je da se Srbija okrene Kini, nego Zapadu

Info 28. okt 2022.
2 min čitanja

Profesor Škole naprednih međunarodnih studija Univerziteta “Džons Hopkins” Danijel Server izjavio je da očekuje da će Srbija odbiti uvođenje sankcija Rusiji i da je realnije da se Srbija okrene Kini, nego Zapadu.

„Zapad će očekivati uvođenje sankcija. Očekujem da će Srbija to odbiti – kao što to čini od februara“, rekao je Server za Glas Amerike i dodao da će Srbija ipak možda želeti da se odmakne od sfere ruskog uticaja.

„To bi se moglo dogoditi kada Moskva izgubi rat u Ukrajini. Ipak, realnije je da se Srbija okrene Kini, nego Zapadu. U svakom slučaju, novi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je žustri zagovaravač bliskih odnosa sa Moskvom. Jednom mi je rekao da je Srbiji potreban zagrljaj ruskog medveda. To ne predstavlja moje viđenje orijentacije prema Zapadu“, kazao je Server.

Server je pozdravio činjenicu da je izvršna vlast Srbije konačno formirana, ali da ne razume razloge zbog kojih se čekalo čitavih pola godine.

Bio bih iznenađen ukoliko bi aktuelne vlasti unapredile reformski proces u okviru pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Ana Brnabić je već imala priliku za to – koju je propustila“, kazao je Server i ocenio da će nova Vlada u vezi sa Kosovom preuzeti kurs bivše izvršne vlasti.

„Kriviće Kosovo zbog neuspeha dijaloga. Nemam razloga da verujem da je spremna da krene put diplomatskog priznanja ili pak suštinskog sporazuma. Brojni sporazumi su već postignuti, ali nisu primenjeni. Očekujem da će sa tim nastaviti obe strane. Nadam se da grešim“, ukazao je Server.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je najvažnije da poštuje ljudska prava i medijske slobode, ali da se ona sve više okreće u autokratskom smeru.

„Mediji učestalo prenose rasističke stavove vlasti prema Albancima, ili postaju promoter ruske propagande. Deluje da sudovi nisu nezavisni, a ljudska prava se krše. Opozicija je fragmentirana i postaje snažnija na nacionalističkoj desnici nego na demokratskoj levici“, rekao je Server za Glas Amerike.

On je naveo da prava demokratija i poštovanje ljudskih prava zahtevaju realnu mogućnost promene vlasti, istakavši da u današnjoj Srbiji vidi malu verovatnoću za to.

(FoNet, Foto: N1)