Skip to main content

Senatori: NATO da poveća angažman na Balkanu

Planeta 19. mar 2022.
2 min čitanja

Američki republikanski senator Tom Tilis, koji predvodi posmatračke grupu NATO-a u Senatu ispred predstavnika obe partije, uputio je pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu uoči njegovog putovanja u Evropu naredne nedelje na samit NATO-a u Briselu.

Među zahtevima senatora iznetih u pismu Bajdenu, jesu i upućivanje dodatne vojne opreme Ukrajini za odbranu njenog vazdušnog prostora, kao što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio u svom obraćanju Kongresu u sredu.

Senatori, takođe, zahtevaju od Bajdena da podstakne NATO da pojača svoje prisustvo na istočnom krilu kako bi pružio “sigurnost svim članicama NATO-a ranjivim na Putinovu agresiju”.

Pored toga, senatori su pozvali predsednika da zadrži fokus na Balkanu, gde Rusija, kako navode, već dugo igra destabilizujuću ulogu za države koje teže pridruživanju Alijansi.

„Balkan je ranjivo područje Evrope, i iako Ukrajina mora da zaokupi našu neposrednu pažnju, ne možemo izgubiti iz vida ovaj region gde je NATO dugo igrao ključnu ulogu u održavanju mira“, pišu senatori.

“Posebno pozivamo NATO da poveća svoj angažman u regionu i razmotri vanredne mere u slučaju da Rusija stavi veto na obnovu misije snaga Evropske unije u Bosni i Hercegovini u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kasnije ove godine”.

Senator Tilis je prekjuče imao virtuelni susret sa Džuli Smit, američkom ambasadorkom pri NATO-u, sa kojom je razgovarao o najnovijim dešavanjima u odgovoru NATO-a na rat Rusije protiv Ukrajine.

„Rat Vladimira Putina protiv Ukrajine odražava njegovo odbijanje da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet suseda Rusije“, napisali su senatori.

Kao rezultat toga, naglašavaju, „nebrojeni životi su izgubljeni, a bezbednosni okvir Evrope koji je održavao mir skoro 80 ​​godina je napadnut. Ovaj ničim izazvan rat ugrožava čvrst suverenitet svake zemlje u regionu. Podržavamo vaše napore da održite transatlantsku snagu i jedinstvo u ovom kritičnom trenutku za Alijansu i izneli smo niz ključnih pitanja koja želimo da prenesemo uoči vaše posete Briselu”, stoji u pismu.

„Ukrajina se bori za više od svoje slobode. Oni se hrabro bore za naše kolektivne vrednosti. Nadamo se da možete dodatno mobilisati zemlje članice NATO-a da pruže veću bezbednosnu pomoć Ukrajini u ovom kritičnom trenutku i dodatno ojačaju NATO savez“, zaključili su senatori.

(Danas)