Skip to main content

Senat usvojio Macronovu mirovinsku reformu

Planeta 12. мар 2023.
< 1 min čitanja

Gornji dom francuskog parlamenta glasovao je o tekstu nakon sedmog dana protesta širom zemlje protiv plana

Francuski senat usvojio je u subotu navečer, 11. marta, plan mirovinske reforme predsjednika Emmanuela Macrona sa 195 glasova „za“ i 112 „protiv“.

Ključna odredba ovog prijedloga zakona je podizanje starosne granice za umirovljenje za dvije godine, na 64 godine starosti.

Gornji dom francuskog parlamenta glasovao je o tekstu nakon sedmog dana protesta širom zemlje protiv plana. Većina građana se protivi predloženoj reformi, pokazuju istraživanja javnog mišljenja.

Nakon što je Senat usvojio prijedlog zakona, razmotrit će ga zajednički odbor zastupnika donjeg i gornjeg doma parlamenta, vjerojatno u srijedu, 15. marta.

Ako se odbor usuglasi oko teksta, konačno glasovanje u oba doma će vjerojatno biti održano u četvrtak, ali ishod glasanja i dalje je neizvjestan u donjem domu, Narodnoj skupštini, gdje su Macronovoj stranci potrebni glasovi saveznika za većinu.

Ako Vlada procijeni da neće imati dovoljno glasova u donjem domu, i dalje je moguće da „progura“ tekst bez parlamentarnog glasanja, po takozvanoj proceduri 49:3.

Za srijedu su planirani dodatni štrajkovi i protesti širom zemlje.

(RSE, Foto: Beta)