Skip to main content

Senat SAD usvojio zakon o 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Planeta 24. апр 2024.
< 1 min čitanja

"Večeras se dvopartijska većina u Senatu pridružila donjem domu Kongresa da bi odgovorila na poziv istorije u ovom kritičnom trenutku“

Gornji dom američkog Kongresa Senat usvojio je sinoć ubedljivom većinom zakon o pomoći od 95 milijardi dolara Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, posle više meseci odlaganja i žustrih rasprava oko toga koliko SAD treba da budu uključene u strane ratove. Dokument sada ide predsedniku Džou Bajdenu na potpisivanje.

Senat je sa 79 prema 18 glasova odobrio četiri zakona koje je Predstavnički dom Kongresa usvojio u subotu, nakon što su republikanski čelnici prošle nedelje naglo promenili pravac i dopustili glasanje o 95 milijardi dolara većinom vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu i američkim partnerima u Indo-Pacifiku.

Bajden, koji je radio sa vođama Kongresa da dobije podršku, rekao je u saopštenju odmah posle donošenja zakona da će ga potpisati u sredu i početi proces slanja oružja Ukrajini, u vreme kada ruske invazione snage napreduju i kada Kijevu nedostaju vojne zalihe.

„Večeras se dvopartijska većina u Senatu pridružila donjem domu Kongresa da bi odgovorila na poziv istorije u ovom kritičnom trenutku“, rekao je Bajden.

Od 95 milijardi dolara, najveći deo od 61 milijarde dolara ide Ukrajini, zatim 26 milijardi dolara kao ratna pomoć Izraelu i humanitarna pomoć građanima Gaze i 8,12 milijardi za suprotstavljanje kineskim pretnjama u Tajvanu i Indo-Pacifiku.

Američki zvaničnici rekli su da bi jedna milijarda pomoći mogla odmah da bude poslata Ukrajini, dok će ostali deo uslediti narednih nedelja.

(Beta)