Skip to main content

Selektorka: Zabrinjavajuća materijalna nemaština vojvođanskih pozorišta

Kultura 09. mar 2023.
< 1 min čitanja

Za 72. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodin 18 prijavljenih predstava u pozorištima za odrasle i pet predstava pozorišta za decu

Selektorka 72. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine Aleksandra Glovacki Velikić ukazala je danas prilikom predstavljanja programa, da je preovlađujući utisak posle obilaska vojvođanskih pozorišta, zabrinjavajuća materijalna nemaština.

Selektorka festivala koji će u Zrenjaninu biti održan od 18. do 25. aprila, kaže da je videla svih 18 prijavljenih predstava u pozorištima za odrasle i pet predstava pozorišta za decu, a da se subotičko Narodno pozorište izuzelo iz ovogodišnje selekcije.

“Rezultat je mali broj premijera, pribegavanje revijalnim naslovima i nižem kvalitetu produkcije, što je tužna slika u nekoliko teatara”, ukazala je Glovacki Velikić, koja je i novinarka i urednica kulture Radio Beograda 202.

Kakvi god uslovi bili, ukazala je, oni budžetskom pozorištu ne mogu biti alibi za nedostatak ambicije da izrodi bar jednu relevantnu predstavu u sezoni.

Selektorka je istakla da se dva pozorišta na mađarskom jeziku, Novosadsko pozorište i subotičko Deže Kostolanji, ističu trudom da na scenu “postave savremeno dramsko pismo”.

“Za utehu, godišnja produkcija nastala posle prethodne selekcije ponudila je nekoliko vrhunskih, savremenosti saobraznih dramaturško-rediteljskih čitanja klasike, a pozorište za decu je dalo nekoliko odličnih, u sadržajnom i estetskom smislu promišljenih i zaokruženih predstava. Raduje da su se u ovom izboru sa pravom našla četiri naslova”, rekla je još Glovacki Velikić.

U selekciji 72. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine su predstava “Mefisto” po romanu Klausa Mana, u dramatizaciji i režiji Harisa Pašovića, kao i “Što na podu spavaš” Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića.

Pred festivalskom publikom biće i “Nevidljiva deca” Ane Terek, Molijerov “Don Žuan”, Čehovljev “Galeb” i “Ludi kamen”, po jednočinkama Prosidba i Medved A.P.Čehova.

U selekciji programa za decu su predstave “Ne idi daleko” i “Pradevojčica”, a uvrštene su i “Ludas Matyi” i “Priče iz Nedođije”.

(Beta, foto: Pixabay)