Skip to main content

Šefice beloruskog portala osuđene na 12 godina zatvora, suđenje bilo zatvoreno

Planeta 17. мар 2023.
< 1 min čitanja

Prema aktivistima za ljudska prava, Belorusija ima oko 1.500 političkih zatvorenika

Dve žene koje su vodile nezavisni portal kritičan prema beloruskim vlastima osuđene su danas na po 12 godina zatvora, saopštilo je tužilaštvo.

Marina Zolotova, glavna i odgovorna urednica portala tut.by, i Ljudmila Čekina, generalna direktorka tog portala, uhapšene su u maju 2021. zajedno sa ostalim zaposlenima, od kojih je većina kasnije puštena. Prvobitno su optuženi za utaju poreza, a kasnije za podsticanje mržnje i pozivanje na sankcije Belorusiji.

Vlasti su zabranile portal i nazvale ga ekstremističkim

Državna novinska agencija objavila je snimak njih dve u kavezu sudnice u lisicama na suđenju zatvorenom za javnost. Tut.by je aktivno pratio masovne proteste protiv predsednika Aleksandra Lukašenka 2020. godine, a vlasti su ga zabranile kao ekstremističku organizaciju. Mnogi zaposleni na tom portalu napustili su zemlju i osnovali novi medij Zerkalo (Ogledalo).

Prema aktivistima za ljudska prava, Belorusija ima oko 1.500 političkih zatvorenika koji su uhapšeni zbog kritikovanja vlade ili učešća u protestima 2020. godine nakon proglašenja Lukašenkove pobede na, kako smatraju, nameštenim izborima.

Lider opozicije: Ovo je osveta velikim ženama

Beloruski aktivista za ljudska prava Aleš Bjaljacki, jedan od dobitnika Nobelove nagrade za ljudska prava prošle godine, osuđen je na deset godina zatvora zbog finansiranja protesta. SAD i Evropska unija osudile su postupak kao namešteno suđenje.

Šef beloruske opozicije u egzilu Svetlana Tihanovska osudila je novi pokušaj da se ubije pošteno novinarstvo. „To je osveta dvema velikim ženama i velikim profesionalcima. Ne sumnjam da će njihove vrednosti pobediti i da će biti oslobođene“, rekla je Tihanovska, prenosi Indeks.

(Index/Danas, Foto: Pixabay)