Skip to main content

Šef Wagnera Prigožin bio na listi putnika aviona koji se srušio u Rusiji

Planeta 23. авг 2023.
3 min čitanja

"Uzrok pada aviona nije odmah bio jasan"

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin bio je na spisku putnika aviona koji se srušio u Rusiji 23. avgusta, ali nije sigurno da li se zaista i nalazio u avionu.

Deset ljudi je poginulo u padu privatnog aviona sjeverno od Moskve – a ruska uprava za civilnu avijaciju saopštila je da je Jevgenij Prigožin na listi putnika.

Prvobitno je objavljeno da je Prigožin poginuo, ali nema potvrde da li se Prigožin, koji je bio na spisku deset putnika aviona, zaista i ukrcao na avion, javljaju svjetski mediji.

U avionu Embraer, koji je bio na putu iz Moskve za Sankt Peterburg, bilo je sedam putnika i tri člana posade, javila je agencija TASS.

Državna ruska novinska agencija Tass navela je nekoliko sati nakon pada da su joj službe za hitne slučajeve saopštile da su pronađena četiri tijela.

Navodi se da se avion navodno zapalio nakon što je udario u tlo i izgorio, nakon što je bio u letu manje od 30 minuta, u regiji Tver, sjeverno od Moskve, javlja BBC, uz napomenu da se ovi izvještaji nisu mogli potvrditi.

„Pokrenuta je istraga o padu aviona Embraer koji se dogodio večeras u Tverskoj oblasti. Prema spisku putnika, među njima je ime i prezime Jevgenija Prigožina“, saopštila je Rosavijacija.

Guardian prenosi da uzrok pada aviona nije odmah bio jasan. Medijski kanali povezani s Wagnerom brzo su sugerisali da je ruska protivvazdušna odbrambena raketa oborila avion, ali to su nepotvrđeni izvještaji.

Avion pod američkim sankcijama

Mlazni avion Embraer srušio se u regiji Tver dok je letio između Moskve i Sankt Peterburga. Mlaznjak je navodno imao repni broj RA-02795.

Avion sa tim brojem je pod američkim sankcijama od 2019. godine. Izvještava se da je šef Wagnera koristio avion, uključujući i dan ubrzo nakon njegove neuspjele pobune u Rusiji, kada je avion poletio iz Sankt Peterburga u Bjelorusiju ujutro 27. juna, prenosi Guardian.

Vođa Wagnerovih plaćenika Jevgenij Prigožin pojavio se posljednji put na snimku od 21. avgusta, u kojem je govorio o Wagnerovim akcijama koje Rusiju čine većom na svim kontinentima.

BBC je javio da je to bilo njegovo prvo video obraćanje od neuspjele pobune u Rusiji.

Video, koji sugeriše da se nalazio u Africi, objavljen je na Telegram kanalima povezanim s Wagnerovom plaćeničkom grupom. Na njemu je prikazan Prigožin u borbenoj opremi, rekavši da ta grupa čini Afriku „slobodnijom“.

BBC nije mogao provjeriti gdje je video snimljen. Vjeruje se da Wagner ima hiljade boraca na tom kontinentu, gdje ima unosne poslovne interese.

Bajden obaviješten o nesreći

Američki predsjednik informisan je o padu aviona, saopštila je Bijela kuća 23. avgusta uveče.

Portparol američke nacionalne sigurnosti Adrienne Watson potvrdila je da su američki zvaničnici vidjeli izvještaje, rekavši za Reuters: „Vidjeli smo izvještaje. Ako se potvrdi, niko ne bi trebao biti iznenađen.“

Podoljak kaže da je Prigožin sam sebi potpisao smrtnu kaznu

Mihail Podoljak, savjetnik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, objavio je na Tviteru nakon izvještaja o nesreći: „Što se tiče Prigožina: moramo čekati da se ratna magla raziđe“.

„Očigledno je i da je Prigožin sebi potpisao specijalnu smrtnu kaznu onog trenutka kada je povjerovao u čudne ‘garancije Lukašenka’ i u ništa manje apsurdnu ‘poštenu riječ’ Putina“, napisao je Podoljak, misleći na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Uklanjanje Prigožina i Wagnerove komande dva mjeseca nakon pokušaja državnog udara, koje je bezuspješno, Putinov je signal ruskoj eliti uoči izbora 2024. da je ‘nelojalnost jednaka smrti, prokomentarisao je Podoljak.

I Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije potvrdilo je da je upoznato sa izvještajima o padu aviona. „Pomno pratimo situaciju“, navodi se u vrlo kratkom saopštenju.

U međuvremenu, premijerka Estonije Kaja Kallas za CNN je kazala: „Ako je istina, to pokazuje da će [ruski predsjednik Vladimir] Putin eliminirati protivnike i to plaši svakoga ko razmišlja da izrazi drugačije mišljenje od njegovog.“

(Radio Slobodna Evropa, foto: printscreen/Youtube)