Skip to main content

Schmidt poslao novi izvještaj Vijeću sigurnosti: Dodik priprema otcjepljenje

Jugoslavija 31. окт 2023.
2 min čitanja

"Neviđena razina napada na Opći okvirni mirovni sporazum, koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini 1995. godine"

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt upozorio je, u najnovijem izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, da u Republici Srpskoj stvaraju preduvjete za potencijalno buduće otcjepljenje tog bh. entiteta.

Posljednje poteze predsjednika RS Milorada Dodika opisao je neviđenom razinom napada na Opći okvirni mirovni sporazum, koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini 1995. godine.

Vijeće sigurnosti UN-a imat će redovnu šestomjesečnu raspravu o Bosni i Hercegovini u četvrtak, 2. novembra.

Prema informacijama Al Jazeerinog novinara u Washingtonu Ivice Puljića, Schmidt neće govoriti i predstaviti vlastiti izvještaj.

Poslao ga je generalnom sekretaru UN-a, odakle je proslijeđen Vijeću sigurnosti UN-a.

Schmidtov izostanak kompromis je kako bi se osiguralo da vojnoj misiji Althea-Eurofor bude produžen mandat za godinu, izvijestio je Puljić.

Bosnu i Hercegovinu pred Vijećem sigurnosti UN-a neće predstavljati ambasador pri Svjetskoj organizaciji Zlatko Lagumdžija, nego predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji u utorak dolazi u New York, doznao je Puljić.

U izvještaju visokog predstavnika, koji pokriva period od 16. aprila do 15. oktobra, a u koji je uvid imao Al Jazeerin novinar, kao ključni problem za Bosni i Hercegovinu se navodi politika Dodika, koji „nastavlja pozivati na disoluciju Bosne i Hercegovine ili na ‘mirni razlaz’ … što je predstavio kao svoj cilj i službeni stranački cilj na Kongresu Saveza nezavisnih socijaldemokrata [SNSD] 30. septembra“.

Dodik je, napisao je Schmidt u najnovijem izvještaju, pozivao na osamostaljenje RS-a i ujedinjenje ovog bh. entiteta sa Srbijom.

„Vladajuća koalicija u RS-u, koju predvodi Dodik, počela je provoditi korake stvarajući preduvjete za potencijalno buduće otcjepljenje RS-a iz Bosne i Hercegovine, koji su izneseni u zajedničkoj izjavi koju su potpisale vladajuće stranke RS-a 24. aprila 2023. godine“, napisao je Schmidt.

Ti koraci uključuju: neprovođenje odluka Ustavni sud Bosne i Hercegovine na teritoriji RS-a; neprovođenje odluka visokog predstavnika; spremnost na proglašenje nezavisnosti RS-a ako visoki predstavnik nametne zakon o državnoj imovini i drugi koraci.

Schmidt smatra kako je važno da međunarodnoj zajednici na stolu ostanu alati poput obustava ili uvjetovanja finansiranja RS-a, kao odgovor na problematičan razvoj događaja u Bosni i Hercegovini.

Schmidt je Vijeće sigurnosti UN-a izvijestio i o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje je donio u skladu s njegovim ovlastima, što je dovelo do sudskog procesa koji se protiv Dodika vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine, zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika.

(Radio Sarajevo, arhivska foto: screenshot UN)