Skip to main content

Schmidt o Dodikovim potezima: Ne znam koje droge koristi, ali živi u svijetu snova

Jugoslavija 08. jul 2023.
2 min čitanja

"Moram reći da živi u svijetu snova. Neće biti popuštanja u kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dodik pokušava transformisati RS u Pridnjestrovlje".

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, komentirajući situaciju u Bosni i Hercegovini, rekao je kako postoji napredak na državnom nivou te da su usvojene neke važne odluke, ali da cijeli rad otežava ponašanja pojedinih političara, a naročito Milorada Dodika.

„Mislim da možemo napraviti pozitivnu promjenu u BiH. Dodik ide sve dalje i dalje. Ne znam koje droge koristi, ali čini se da je to droga ponosa koja mu ne daje moć prosuđivanja političke realnosti. Moramo čuvati Dejtonski mirovni sporazum ne samo živim već kao osnovu za unapređenje na putu ka EU integracijama. Ovdje je stvar stvaranja okruženja za mlade gdje oni žele ostati, živjeti i imati odgovore na neka pitanja“, rekao je Schmidt.

Poručio je i kako Dodik svojim potezima agresivno testira Dejtonski sporazum.

„Moram reći da živi u svijetu snova. Neće biti popuštanja u kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. ‘Ubijanje’ Ustavnog suda, koji je jedna od najvažnijih institucija u državi, neće biti prihvaćeno. Nadam se da razumije da ima šansu da pokaže da je konstruktivan i nadam se da će to pokazati u narednim sedmicama“, ističe visoki predstavnik.

Kada je riječ o odlukama koje je donio, visoki predstavnik je objasnio kako je bio primoran na takvo djelovanje.

„Morao sam uraditi to. Da sam prihvatio da neko ne prihvata odluke suda, to bi ugrozilo obične ljude. Milorad Dodik pokušava transformisati RS u Pridnjestrovlje. Nećemo to dozvoliti i računam na podršku, ne samo međunarodne zajednice, već susjednih zemalja. Boravak u Dubrovniku me zbog toga ohrabruje“, rekao je Schmidt.

Na kraju, osvrnuo se i na nastavak iskorištavanja svojih ovlasti kao visokog predstavnika.

„Postoje i drugi alati o kojima se razgovara. Nisam od onih koji najavljuje, a ne djeluje. Isto tako, ponekada ne najavljujem, a djelujem. Nekada u BiH morate koristiti i druge mehanizme zbog specifične situacije“, zaključio je visoki predstavnik Christian Schmidt.

Direktorica Službenog glasnika RS-a podnijela ostavku, boji se objaviti Dodikov ukaz

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS Milka Devušić podnijela je neopozivu ostavku na tu funkciju, a novi v.d. direktora je politikolog iz Banja Luke Miloš Lukić.

Lukić je na ovu poziciju izabran danas na telefonskoj sjednici Vlade Republike Srpske, a ta odluka je danas objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske.

Devušić se u najvrelijoj direktorskoj fotelji u RS zadržala samo tridesetak dana, ali je isto kao njen prethodnik Vladimir Janković podnijela ostavku, jer nije mogla da se nosi sa pritiskom u vezi sa (ne)objavljivanjem odluka OHR-a.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik jučer je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske koji je NSRS usvojila na 7. posebnoj sjednici održanoj 21. juna 2023. godine i uputio na objavljivanje u Službeni glasnik.

Službeni glasnik je u obavezi da objavi Dodikov Ukaz, a to automatski znači krivičnu odgovornost s obzirom da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ranije poništio odluku NSRS-a.

Čini se da je upravo ovo razlog odlaska Devušić s obzirom da se očigledno uplašila sankcija, no Lukić je rekao da će mu prvi zadatak na novoj funkciji biti objavljivanje Dodikovog Ukaza.

(Klix.ba, Foto: N1)