Skip to main content

Savet za štampu: Srpski telegraf prekršio kodeks tekstovima o Radomiru Lazoviću

Info 31. dec 2022.
< 1 min čitanja

Komisija za žalbe Saveta za štampu jednoglasno je utvrdila da je Srpski telegraf prekršio kodeks novinara u tekstovima u kojima se pominju poslanik Skupštine Srbije Radomir Lazović i njegov otac, objavilo je Udruženje novinara Srbije.

Lazović se žalio na tekst objavljen na naslovnoj stranici dnevnog lista Srpski telegraf i na sadržaj koji je dan kasnije u njegovom onlajn izdanju Republika, u kojem je on predstavljen kao deo kriminalne organizacije Veljka Belivuka, kome se sudi za niz ubistava. Poslanik je poslao demanti, ali ga redakcija Srpskog telegrafa nije objavila, sa obrazloženjem da je u spornom tekstu reč o mišljenju, a ne o činjenicama, i da se ne može objaviti demanti na nešto o čemu je bilo reči u skupštinskoj raspravi.

Lazović je žalbu Savetu za štampu uputio i na tekst u kome se navodi da je „njegov otac silovao Amerikanku“. Taj tekst je, kako je preneto, usmeren na to da ga uvredi objavljivanjem neproverene informacije iz anonimnog izvora, pogrešno je navedeno ime njegovog oca i ukazano je da ne postoji javni interes za objavljivanje ove informacije.

Predstavnica Lokal presa u Komisiji za žalbe Nadežda Budimović rekla je da je taj tekst primer kako se ne sme raditi u novinarstvu i kako se zloupotrebljava posedovanje medija i mogućnost da se javnom rečju utiče na građane.

(Beta)