Skip to main content

Savet za štampu: Informer u intervjuu za silovateljem prekršio sedam tačaka Kodeksa novinara Srbije

Info 27. okt 2022.
< 1 min čitanja

"Skandalozna promocija nasilja i divljački atak na žrtve silovanja"

Informer je u intervjuu za silovateljem prekršio sedam tačaka Kodeksa novinara Srbije odlučila je Komisija za žalbu Saveta za štampu, koja je jednoglasno usvojila žalbu Autonomnog ženskog centra protiv ovog lista, a povodom objavljenog intervjua sa serijskim silovateljem.

Komisija je ustanovila da je prekršeno više tačaka Kodeksa novinara Srbije. Među njima su tačka jedan odeljka četiri koja se tiče podsticanja nasilja, tačka četiri koja se odnosi na štetan uticaj za decu, tačka osam poglavlja šest koja se tiče ulivanja straha i mnoge druge.

Mislim da bismo širom analizom mogli da utvrdimo da je 80 do 90 odsto tačaka Kodeksa prekršeno objavljivanjem ovog teksta”, rekla je Vida Petrović Škero, predstavnica javnosti Komisije za žalbu Saveta za štampu i bivša predsednica Vrhovnog suda, tokom razmatranja žalbe Autonomnog ženskog centra protiv Informera, povodom intervjua sa serijskim silovateljem objavljenom u ovom listu koju je Komisija jednoglasno usvojila.

Sednica Komisije za žalbe Saveta za štampu započela je razmatranjem žalbe Autonomnog ženskog centra protiv dnevnog lista Informer povodom objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem pod naslovom “Megaekskluzivno! Ispovest serijskog silovatelja: Prvi put sam silovao sa deset godina!” u ovom listu.

Novinarka Tamara Skrozza, predstavnica NUNS-a, istakla je da je pomenuti intervju, osim žena, uznemirio i decu.

— Ovo je skandalozna promocija nasilja i divljački atak na žrtve silovanja, rekla je Skrozza povodom objavljenog intervjua.

Vlado Mareš, novinar i predstavnik NUNS-a, istakao je da je bilo bezobzirno objaviti taj intervju.

— Ovo je čist senzacionalizam koji je neukusan, kazao je Mareš.

Vida Petrović Škero primetila je da se na kraju teksta sažaljeva sam silovatelj. Ona je istakla da je objavljivanjem teksta na svaki način zloupotrebljena sloboda govora, ali i pravo.

(Danas, foto: N1)