Skip to main content

Savet Evrope: Hrvatski policajci vezane migrante bacali u rijeku

Planeta 03. dec 2021.
< 1 min čitanja

Komitet za prevenciju torture Vijeća Evrope (CPT) pozvao je Hrvatsku da preduzme odlučne mjere i zaustavi i istraži zlostavljanja migranata koje vrši hrvatska policija.

U izvještaju se navodi da su predstavnici Komiteta bili u ad hoc posjeti Hrvatskoj od 10. do 14. augusta 2020. godine, posebno duž graničnog područja sa Bosne i Hercegovine, kako bi ispitali ponašanje hrvatske policije, pravne garancije dostupne migrantima, kao i efikasnost mehanizama nadzora i odgovornosti u slučajevima navodne zloupotrebe policijskih ovlaštenja.

U dokumentovanim svjedočenjima, objavljenim u izvještaju CPT-a, navodi se da su migranti bili podvrgnuti maltretiranju koje su vršili hrvatski policijaci, od udaranja pendrecima do šutiranja i šamaranja.

Nekoliko izjava migranata govori o prisili da hodaju bosi kroz šumu do granice sa BiH i da su bacali ”još uvijek vezane migranate u rijeku Koranu”, koja dijeli Hrvatsku od BiH.

Vraćali ih u ‘donjem vešu ili gole’

Neki migranti su izjavili i da su ih u BiH vraćali ”samo u donjem vešu ili gole”, kao i da su u njihovom pravcu ispaljivani hici iz oružja.

”Uprkos postojećim izazovima, Republika Hrvatska mora ispuniti svoje obaveze u pogledu ljudskih prava i tretirati migrante koji ulaze u zemlju preko granice na human i dostojanstven način”, navodi se u izvještaju.

Nalazi CPT-a jasno pokazuju da nisu uspostavljeni ni efikasni mehanizmi odgovornosti za identifikaciju počinilaca navodnih zlostavljanja, niti da postoje smjernice Uprave hrvatske policije o dokumentovanju ovakvih operacija.

Ukazuje se da je su predstavnici Vijeća Evrope imali poteškoće u saradnji sa hrvatskim nadležnim organima, pri čemu su im dostavljane nepotpune informacije, a bili su i ometani od strane policijskih službenika u pristupu dokumentaciji neophodnoj delegaciji za obavljanje mandata Komiteta i sastavljanje izvještaja.

(AJB/Agencije, foto: Pixabay)