Skip to main content

Sastanak Bajdena i Erdogana u trenutku povišenih tenzija SAD i Turske

Planeta 31. okt 2021.
< 1 min čitanja

Predsednik SAD Džo Bajden sastao se na marginama samita G20 u Rimu sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, u trenutku kada dve zemlje imaju mnogo otvorenih pitanja u domenima odbrane i ljudskih prava.

Bajden je Erdoganu rekao da njegov zahtev za kupovinom borbenih aviona F16 mora da prođe kroz procedure u SAD. Erdogan je tražio američke avione, čemu su se usprotivili predstavnici u Kongresu jer Turska ima ruski antiraketni štit.

Kako je Rojtersu rekao jedan američki zvaničnik, Bajden je tokom sastanka pokrenuo i pitanje kršenje ljudskih prava u Turskoj.

Zvaničnici su preneli i da je jedna od glavnih Bajdenovih poruka da treba izbeći krizu između SAD i Turske, koja je na pomolu pošto je Erdogan pretio da će proterati američkog ambasadora u Turskoj i druge strane diplomate koji traže oslobađanje filantropa Osmana Kavale.

U saopštenju Bele kuće se navodi da je “predsednik Bajden potvrdio odbrambeno partnerstvo i važnost Turske kao NATO članice, ali i istakao da su SAD zabrinute zato što Turska poseduje ruski antiraketni sistem S-400”.

Navodi se da je Bajden naglasio značaj demokratskih institucija, poštovanja ljudskih prava, pravne države, mira i prosperiteta.

Dvojica zvaničnika razgovarala su o zahtevu Turske da kupi američke F16 avione.

“Predsednik Bajden je to prihvatio, ali je jasno rekao da postoji proces kroz koji zahtev mora da prođe i da su SAD voljne da nastave da rade šta je potrebno u tom procesu”, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

(Rojters/VOA, Foto: Beta)