Skip to main content

Šarl Mišel planira da napusti funkciju pre isteka mandata

Planeta 07. jan 2024.
2 min čitanja

„To znači da obavljam svoju funkciju predsednika Evropskog saveta sve dok ne položim zakletvu kao poslanik u Evropskom parlamentu, što će biti 16. jula“

Predsednik Evropskog saveta Belgijanac Šarl Mišel izjavio je da će biti kandidat za izbore za Evropski parlament u junu i dodao da namerava da napusti sadašnju funkciju u julu, pre isteka mandata.

„Odlučio sam da se kandidujem za evropske izbore u junu 2024“, rekao je Mišel za belgijske medije Soar (Le Soir) i Libr Belžik (La Libre Belgique).

„To znači da obavljam svoju funkciju predsednika Evropskog saveta sve dok ne položim zakletvu kao poslanik u Evropskom parlamentu, što će biti 16. jula“, rekao je Mišel (48), čiji mandat treba da istekne krajem novembra 2024.

Mišel je rekao da je posle evropskih izbora, krajem juna, početkom jula, planirano da se Evropski savet sastane i odredi njegovog naslednika.

Mišel, koji je nekada bio premijer Belgije, predvodiće listu Reformski pokret, a to je liberalna stranka francuskog govornog područja u Belgiji.

On je u julu 2019. izabran da nasledi Poljaka Donalda Tuska na mestu predsednika Evropskog saveta, institucije koja okuplja šefove država ili vlada država članica. Mišel je tokom mandata bio odgovoran za organizovanje rada samita EU.

Izbori za Evropski parlament biće održani od 6. do 9. juna u 27 zemalja EU. Oni će dovesti do obnove na čelu evropskih institucija, uključujući Evropsku Komisiju i Evropski savet.

Evropski poslanici, njih 720, biraju se na opštim direktnim izborima, na period od pet godina.

„Postoji puno alata, ako ima političke volje“

Budući da će Mađarska predsjedati Vijećem EU od početka srpnja do kraja prosinca ove godine, mađarski premijer Viktor Orban mogao bi predvoditi sastanke ako bude potreban privremeni nasljednik.

Orban se protivio mnogim inicijativama EU za potporu Ukrajini i široko je kritiziran zbog potkopavanja demokratskih prava u Mađarskoj.

„Želim jasno reći da bi u svakom slučaju u lipnju trebala biti donesena odluka o mom nasljedniku, a parlamentarna odluka u srpnju, tako da Europskom vijeću bude lako odlučiti o stupanju mog nasljednika na dužnost“, rekao je Michel novinarima. 

„Postoji puno alata, ako ima političke volje, da se izbjegne Viktor Orban“, dodao je. 

(Beta, Index.hr)