Skip to main content

‘Samoubilačka misija’ za poljskog premijera Moravjeckog

Planeta 08. нов 2023.
3 min čitanja

"Hoće da nas kradu još nekoliko dana, možda dve-tri nedelje"

Opozicioni savez Donalda Tuska ima stabilnu većinu u parlamentu i želi brzo da preuzme vlast. Međutim, mandat da sastavi vladu dobio je nacionalni konzervativni gubitnik na izborima Mateuš Moravjecki.

Poljski predsednik Andžej Duda voli da bude u centru pažnje. Vidno je uživao u svojoj ulozi i u ponedeljak uveče kada je u televizijskom govoru iznenađujuće objavio ime političara koji će u njegovo ime pokušati da formira buduću vladu. Odluka se prvobitno očekivala tek sledeće nedelje, kada se prvi put sastaje novi saziv parlamenta.

„Posle analize na miru, a zatim i konsultacija, odlučio sam da zadatak formiranja vlade dam premijeru Mateušu Moravjeckom“, rekao je Duda. Svoju odluku obrazložio je „dobrom parlamentarnom tradicijom” da najjača stranka uvek prva ima šansu da formira vladu.

Bivši bankar Moravjecki (55) koji vodi vladu stranke Pravo i pravda (PiS) od 2017, zahvalio se Dudi na ukazanom poverenju i potom na platformi Iks napisao: „Pozivam na saradnju sve poslanike kojima je Poljska u prvom planu“.

Jasan izborni rezultat, problemi s matematikom

„Duda je osudio Moravjeckog na samoubilačku misiju“, naslovio je svoj uvodnik Boguslav Hrabota, glavni urednik konzervativnog dnevnika „Žečpospolita“. Bivši socijaldemokratski premijer Marek Belka je komentarisao: „Za matematiku – jedinica. Za odgovornost čak nula sa uzvičnikom. Zar vas nije sramota, gospodine predsedniče?“ Jedan poverenik opozicionog lidera Donalda Tuska ocenio da je to „politički kabare“.

Parlamentarni izbori u Poljskoj 15. oktobra zapravo su doneli jasan rezultat: demokratska opozicija oko liberalno-konzervativnog Donalda Tuska, koju čine tri partijska bloka (Građanska koalicija KO, Treći put TD i Nova levica), u novom parlamentu ima više od 248 mandata. Apsolutna većina je 231 glas.

Tusk: Vlada pre Božića

Nacionalno-konzervativna partija PiS, koja Poljskom vlada osam godina, jeste doduše najjača snaga sa 35,4 odsto, ali ona je osvojila samo 194 poslanička mesta i ne može da nastavi da vlada bez koalicionog partnera. „Svako dete zna da je broj 248 veći od 194“, ponavljaju političari iz pobedničkog saveza već tri nedelje. Prema ustavu, predsednik nakon izbora nije dužan da mandat za formiranje vlade prvo dâ najjačoj parlamentarnoj stranci.

Tusk je na Dudinu odluku reagovao demonstrativno mirno: „Hoće da nas kradu još nekoliko dana, možda dve-tri nedelje. Šteta.“ Kaže još da ne razume zašto se predsednik Duda, Moravjecki i drugi političari PiS-a izlažu takvom „tužnom poniženju“. Tusk je obećao da će, u najgorem slučaju, Poljska imati novu vladu pre Božića. Koalicioni sporazum bi trebalo da bude finalizovan pre prve sednice parlamenta sledećeg ponedeljka (13. novembar).

Jedinu šansu za nastavak vlasti stranka PiS vidi u podeli demokratske opozicije. Nacionalni konzervativci se stoga dodvoravaju Seljačkoj stranci PSL, koja se u predizbornoj kampanji pojavila zajedno sa Poljskom 2050 kao savez Treći put. Po pitanju abortusa, ta stranka je konzervativnija od ostalih partnera. Moravjecki ide toliko daleko u svojim nastojanjima da pridobije naklonost PSL, da je u intervjuu potvrdno odgovorio na pitanje da li može da zamisli da služi kao ministar u vladi koju vodi lider PSL Vladislav Kosinjak-Kamiš. Ali, upravno telo PSL je prošle subote (4. novembar) jednoglasno potvrdilo da će ući u koaliciju sa KO i Levicom.

Mit o ukradenoj pobedi

Šta je cilj taktike odlaganja? „Duda pokazuje solidarnost sa stranačkim kolegama kojima treba još vremena da izbrišu fajlove na kompjuterima, spale dokumente i postave zamke novoj vladi“, piše Boguslav Hrabota u listu „Žečpospolita“.

Naime, u ministarstvima se još uvek donose odluke o raspodeli novca, a u državnim medijima pod kontrolom PiS-a, koji su poslednjih godina funkcionisali praktično kao portparoli stranke, zaposleni dobijaju nove ugovore o radu s ciljem da se oteža njihovo otpuštanje.

Prema nekim posmatračima, pokušaj da se formira nova vlada PiS-a služi za „stvaranje mita o ukradenoj pobedi“, piše Agnješka Dlugoš za poljski „Njuzvik“. Taj mit bi trebalo da pomogne PiS-u i njegovom predsedniku Jaroslavu Kačinjskom da ponovo osvoje vlast. Sociološkinja Helena Hmjelevska-Šlajfer rekla je u intervjuu liberalnom dnevniku „Gazeta Viborča“: „Duda je svoju ličnu karijeru stavio iznad interesa zemlje. On se potčinio partiji (PiS).“

Kačinjski je zabrinut za svoju stranku

Ali, aktuelnoj vladi ne preostaje mnogo vremena. Ukoliko Moravjecki ne uspe, većina u parlamentu će najkasnije do početka decembra predložiti svog kandidata Tuska. Duda je na televiziji uveravao da će u tom slučaju „odmah“ imenovati kandidata.

A šta radi veliki izborni gubitnik Jaroslav Kačinjski? Od izborne noći on se ne pojavljuje nigde. Lider stranke je čak izostao sa sastanka novoizabranih poslanika PiS-a u ponedeljak u sedištu stranke u Varšavi. S obzirom na kritike rukovodstva stranke zbog izgubljenih izbora, on očigledno u pozadini radi na tome da osigura jedinstvo PiS-a. Jer, sledeći test je u aprilu – lokalni izbori. Taj 74-godišnjak za sada ne želi u političku penziju u koju bi sada hteli da ga isprate čak i neki članovi njegove stranke.

(Deutsche Welle, foto: Pixabay)