Skip to main content

Sajtovi vlade kojima upravlja vojna hunta u Mjanmaru na meti hakera

Planeta 18. feb 2021.
< 1 min čitanja

Sajtovi vlade kojima upravlja vojna hunta u Mjanmaru danas su bili meta hakera kao odgovor na novo isključivanje interneta koje su uvele vlasti.

Grupa „Hakeri Mjanmara“ ciljala je na sajtove centralne banke, zvaničnu stranicu vojske, veb stranicu javnog televizijskog kanala MRTV, sajt lučkih vlasti i agencija za bezbednost hrane.

Borimo se za pravdu u Mjanmaru… reč je masovnom protestu na sajtovima vlade“, navela je hakerska grupa na svojoj Fejsbuk stranici. U skoro čitavom Mjanmaru i noćas je, po četvrti put, prekinut internet, saopštila je nevladina organizacija NetBloks (NetBlocks) koja se bavi nadgledanjem rada interneta.

Prekidi su doveli do informativne blokade, dok nevladine organizacije po Mjanmaru prate proizvoljna hapšenja demonstranata koji se protive puču.

Vojska Mjanmara, koja je 1. februara preuzela vlast, smenila je vladu i civilnu liderku Aung San Su Ći, uvela je policijski čas u nekoliko gradova i zabranila okupljanje više od pet osoba.

Od puča je uhapšeno više od 400 ljudi, među kojima političari, aktivisti i članovi civilnog društva, novinari, lekari i studenti.

(Beta)