Skip to main content

SafeJournalists o napadu na Čongradin: Policija da pruži veću zaštitu novinarima

Info 26. нов 2021.
2 min čitanja

Mreža SafeJournalist (SJ) je, osvrćući se na napad novinarke lista „Danas“ Snežane Čongradin, upozorila nadležne organe i javnost da su se u Srbiji u poslednjih mesec dana intenzivirali napadi na novinare od strane ekstremnih grupa, dodajući da je neophodno da policija pruži veću zaštitu novinarima tokom protesta.

Novinarka lista „Danas“ Snežana Čongradin napadnuta je na Trgu Milana Mladenovića tokom večeri 25. novembra dok je snimala protest koji je organizovan povodom ukljanjanja grafita “Ratko Mladić srpski heroj”.

Na video snimku koje je Nezavisno udruženje novinara Srbije dobilo od koleginice Čongradin vidi se da ju je napadač udario po ruci i izbio joj telefon dok je uživo prenosila protest za sajt dnevnog lista “Danas”, navodi se u saopštenju. Policija je uhapsila napadača nakon što se incident dogodio.

Čongradin je za Safejournalists mrežu izjavila da sumnja da je napadač na nju pripadnik ili simpatizer ekstremne grupe “Levijatan” jer kako navodi nakon napada na nju dobila je niz poruka podrške u kojima se između ostalog navodi i ta informacija potkrepljena fotografijama te osobe sa vođom grupe Levijatan Pavlom Bihalijem.

Predsednik NUNS –a, Željko Bodrožić izjavio je da je ovo drugi grubi incident koji se dogodio našoj koleginici Čongradin u poslednjih mesec dana.

„I zbog toga upozoravamo nadležne organe da najozbiljnije shvate situaciju i istraže oba slučaja, a koleginici Čongradin obezbede nesmetan život i rad. Podsećamo i da ovo nije prvi incident koji je prijavljen nadležnim organima, a u kojem su novinari žrtve pripadnika i simpatizera ekstremne grupe Levijatan i da nijedan od tih slučajeva i dalje nije dobio sudski epilog, što dokazuje našu tezu da nekažnjivost vodi do novih napada“, rekao je Bodrožić.

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Nezavisnom udruženje novinara Srbije i zahteva da se kolegnici Čongradin pruži neophodna zaštita i svi slučajevi napada na nju u najbržem mogućem roku precesuiraju, saopšteno je.

„Ovim putem upozoravamo nadležne organe i javnost da su se u Srbiji u poslednjih mesec dana intenzivirali napadi na novinare od strane ekstremnih grupa i da je neophodno da policija pruži veću zaštitu novinarima tokom protesta, a da tužilaštvo prati ove slučajeve i podnosi krivične prijave po službenoj dužnosti“, dodali su iz ove mreže.

Mreža SafeJournalists će, kako je navedeno, o ovom slučaju obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

„Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana“, ističu iz SJ.

Mrežu čine Udruženje novinara Makedonije, Udruženje novinara Kosova, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

(N1)