Skip to main content

SAD uvele sankcije Rusima zbog progona opozicionara prisluškivanog u Srbiji

Planeta 03. mar 2023.
2 min čitanja

"Kara-Murza je uhapšen u Moskvi u aprilu 2022. godine nakon što je iskazao svoje pravo na slobodu izražavanja time što se glasno usprotivio agresivnom ratu Kremlja protiv Ukrajine"

Sjedinjene Američke Države uvele su kaznene mere šetorici državljana Rusije, uključujući troje zvaničnika, u vezi sa hapšenjem viđenog ruskog prodemokratskog aktiviste Vladimira Kara-Murze, koji je u zatvoru u Moskvi od aprila 2022. zbog protivljenja ruskoj invaziji na Ukrajinu, saopštio je Stejt department.

Ministarstvo finansija SAD stavilo je na svoju kaznenu listu, na osnovu tzv zakona Magnitski, ruske državljane Andreja Andrejeviča Zadačina, Elenu Anatolijevnu Lenskaju i Danila Jerijeviča Mikeva – zbog ozbiljnog kršenja ljudskih prava, navedeno je u saopštenju.

Uz to, sam Stejt department je uveo kaznene mere ruskim vladinim zvaničnicima Olegu Mihailoviču Sivirdenku, Dijani Igorevnoj Miščenko i Ilji Pavloviču Kozlovu, na osnovu propisa o sankcijama protiv štetnih aktivnosti ruske vlade.

„Kara-Murza je uhapšen u Moskvi u aprilu 2022. godine nakon što je iskazao svoje pravo na slobodu izražavanja time što se glasno usprotivio agresivnom ratu Kremlja protiv Ukrajine“, saopštio je Stejt department.

Navedeno je da je kasnije Vlada Rusije podigla dodatnu, politički motivisanu optužnicu protiv njega, pa se sada borac za ljudska prava i kritičar vlasti u Kremlju Kara-Murza suočava sa kaznom zatvora od preko 30 godina.

Tri meseca pre nego što je uhapšen, Kara-Murza je za beogradski list Nova izjavio da je u maju 2021. tadašnji ministar policije Srbije Aleksandar Vulin boravio u Moskvi kako bi predao transkripte prisluškivanih razgovora ruskih opozicionara tokom njihovog boravka u Beogradu.

U avgustu 2022. ruski advokat Dmitrij Zahvatov izjavio je da su ti transkripti jedan od razloga hapšenja Kara-Murze.

Još jedna američka vojna pomoć Ukrajini od 400 miliona dolara

Američke vlasti saopštile su da će uputiti još jednu vojnu pomoć Ukrajini od 400 miliona dolara, koja će se uglavnom sastojati od municije.

Ta nova pomoć odnosi se na municiju za raketne sisteme Himars koje koriste ukrajinske snage, kao i za oklopna vozila tipa Bredli i drugu opremu, navelo je u saopštenju američko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Samo Rusija danas može da okonča rat. Dok Rusija to ne učini, i koliko god bude potrebno, mi ćemo biti ujedinjeni iza Ukrajine da ojačamo njenu vojsku na terenu kako bi Ukrajina bila u najjačoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom“, dodaje se u saopštenju.

Zapadne zemlje su obećale ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da će ubrzati snabdevanje oružjem i municijom kako bi ukrajinske snage mogle da odbiju novu ofanzivu ruskih snaga.

SAD, prvi donatori Ukrajine, isporučile su ili obećale više od 32 milijarde dolara različitog naoružanja ukrajinskim snagama od početka ruske ofanzive 24. februara prošle godine.

(Beta/N1, Foto: Pixabay)