Skip to main content

SAD upozorio Dodika: Prekrši li Dejton, mi ćemo odgovoriti

Jugoslavija 12. апр 2024.
2 min čitanja

SAD zaprijetio Dodiku da neće stajati po strani dok on provodi secesionističku politiku, uključujući i usvajanje entitetskog izbornog zakona

Američka ambasada u BiH oštro je u petak upozorila čelnika Republike Srpske Milorada Dodika da bi njegovo insistiranje na donošenju posebnog zakona po kojem bi taj entitet provodio izbore ili se pak pokušao odcijepiti predstavljalo otvoreno kršenje Dejtonskog sporazuma koji je 1995. godine zaustavio četverogodišnji rat u zemlji, na što će SAD sigurno reagirati.

Dodik je ranije najavio kako će RS do 20. aprila donijeti svoj izborni zakon ukoliko prije toga ne budu poništene tehničke izmjene izbornog zakona što ih je nametnuo visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt.

U četvrtak je, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, najavio kako će se RS proglasiti samostalnost ukoliko u Ujedinjenim narodima bude usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Američko upozorenje Dodiku

Ambasada SAD na to je u petak reagirala posebnom izjavom u kojoj se navodi kako bilo kakvi izbori provedeni po protuustavnom, “paralelnom izbornom sistemu” ne bi imali legitimitet, a oni koji sudjeluju u njihovoj organizaciji bavili bi se antidemokratskim, protuustavnim i antidejtonskim djelovanjem.

“Sjedinjene Američke Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera te da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto”, stoji u izjavi.

Istaknuto je kako Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on provodi svoju secesionističku agendu “i gura BiH prema sukobu”, jer je svaki pokušaj odcjepljenja entiteta ili bilo koje druge administrativne jedinice antidejtonsko djelovanje koje se neće tolerirati.

“RS je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni RS ni Federacija BiH ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj jedinici na odcjepljenje”, stoji u izjavi objavljenoj na društvenoj mreži X.

Dodik je pod sankcijama SAD još od 2017. i te su mu kaznene mjere uvedene dva puta, jednom zbog podrivanja Dejtona, a drugi put zbog korupcije.

Na popis sankcioniranih osoba SAD su naknadno uvrstile i njegovu kći Goricu te sina Igora.

Svima su sada banke u BiH, zbog opasnosti da i same budu sankcionisane ako s njima posluju, ugasile privatne i poslovne račune pa oni sada ne mogu primati plaće, tražiti kredite ili dobiti kreditne kartice.

Pod američkim su sankcijama i svi najbliži Dodikovi politički saradnici, odnosno cijeli politički vrh RS-a pa svi imaju iste probleme kao i Dodik.

Sankcijama protiv nekih od njih pridružila se i Velika Britanija, dok je Njemačka suspendirala razvojne projekte koje je planirala provesti u RS-u i financirati ih.

(Al Jazeera, Karikatura: STUPS)