Skip to main content

SAD će nastaviti podršku Ukrajini, obećao Blinken Zelenskom u Davosu

Planeta 16. jan 2024.
< 1 min čitanja

"SAD i njihovi saveznici rešeni da osiguraju da Rusija izgubi, a Ukrajina pobedi"

Državni sekretar SAD Entoni Blinken obećao je danas da će SAD nastaviti podršku Ukrajini, na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, u Davosu, na margini Svetskog ekonomskog foruma.

„Rešeni smo da zadržimo našu podršku Ukrajini i blisko sarađujemo sa Kongresom o tom pitanju“, rekao je Blinken tokom sastanka sa Zelenskim i dodao da zna da će američke kolege u Evropi učiniti isto.

Blinkenova izajava stiže u vreme kada tapkaju u mestu pregovori u američkom Kongresu o odobrenju novog velikog paketa pomoći Ukrajini, koji je predložila administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven, koji je takođe prisutan u Davosu, dao je uveravanja ukrajinskom predsedniku da su SAD i njihovi saveznici rešeni da osiguraju „da Rusija izgubi, a Ukrajina pobedi“.

Zelenski se zahvalio Bajdenovoj administraciji i dvostranačkoj podršci u američkom Kongresu.

„Mi zaista računamo na vašu podršku, na nastavak vaše ogromne podrške“, dodao je Zelenski.

On je pomenuo američki sistem Patriot, koji je pomogao Ukrajini u protivvazdušnoj odbrani da poboljšaju odbranu od ruskih raketa.

Od početka ruske invazije Ukrajine u februaru 2022. godine, SAD su poslale oko 44 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, na šta treba dodati i više milijardi dolara za ekonomsku i drugu pomoć.

Bajdenova administracija omogućila je poslednji paket pomoći krajem decembra, ali republikanci u Kongresu uslovljavaju podršku novom paketu za Ukrajinu drastičnim zaoštravanjem američke migrantske politike.

Neki republikanci, među kojima i bivši predsednik Donald Tramp, koji se smatra favoritom za predsedničkog kandidata republikanaca za izbore u novembru, ističu svoj skepticizam prema pomoći Ukrajini i prema šansama za njenu pobedu protiv Rusije.

Bajdenova administracija je tražila od Kongresa da odobri paket od 61 milijarde dolara za pomoć Ukrajini, ali takođe i za Izrael i Tajvan.

(Beta/foto: Autonomija)