Skip to main content

Šabić: Vlast ne poštuje zakon, državu koriste u stranačke svrhe  

Građani 19. feb 2018.
2 min čitanja

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je večeras da vlast u Srbiji ne poštuje zakone.

“Vlast vrši onaj ko je pobedio na izborima, to je potpuno legitimno, ali ga pobeda na izborima nije legitimizovala da ne poštuje zakone. Politička volja je relevantna samo u sferi donošenja zakona. Besmisleno je kada se kaže da nema političke volje da se zakon sprovodi, jer to samo znači da postoji politička volja da se zakon krši”, rekao je Šabić na tribini “Pravo javnosti da ućuti” u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.

Prema njegovim rečima, mnoge stvari koje bi moralo da se koriste u interesu građana i države, koriste u stranačke svrhe.

“Ako se različite baze podataka pojavljuju u predizbornim kampanjama, onda je potpuno logično za pretpostaviti da se koriste i u mnoge druge razne svrhe, koje su sve redom zloupotreba”, kazao je Šabić.

Dodao je da pojedine institucije opstruišu primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. 

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović rekao je da je “poprilično siguran” da će odlaskom Šabića institucija Poverenika biti urušena na sličan način kao što je urušena institucija Zaštitnika građana.

“Istraživačko novinarstvo će doći u težu situaciju, ali istraživačko novinarstvo je postojalo i pre Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja pa će postojati i dalje”, kazao je Sejdinović.

On je dodao da se mnogi ljudi, među koijima su i novinari, proglašeni neprijateljima društva i ocenio da “kao da se samo čeka signal da se krene u obračun s njima”.

Sejdinović je podsetio da je pomoćnik ministarke pravde Čedomir Backović glavni pregovarač za poglavlje 23, iako ga je svojevremeno Advokatska komora Vojvodine proglasila nedostojnim za obavljanje advokature, jer je učestvovao u kafanskoj tuči.

“To je neverovatna simbolika da je takav čovek glavni pregovarač za najvažnije pregovaračko poglavlje. Takva poruka ne vodi ničemu dobrom”, rekao je Sejdinović.

Medijska analitičarka Tanja Maksić ocenila je da će na duži rok, pritisci na novinarstvo potpuno urušiti profesiju, a građani će ostati bez kontrolora vlasti.

Ona je kazala da pojedine institucije i državne firme ne žele da dostave podatke, već radije plaćaju kazne i navela da je to takođe jedna od vrsta pritisaka na medije.

Tanja Maksić je ocenila da se u Srbiji “folira demokratija”. “Kao – imamo izbore, kao – imamo institucije, kao – imamo podelu vlasti”, rekla je ona.

Tribinu su organizovali Peščanik i NDNV, uz podršku Ambasade Holandije u Beogradu.

(Autonomija)