Skip to main content

Ruždi prvi put u javnosti u Njujorku, devet meseci nakon napada nožem

Kultura 19. maj 2023.
< 1 min čitanja

"Terorizam nas ne sme terorisati. Nasilje nas ne sme odvratiti. Borba se nastavlja"

Prvi put nakon napada nožem u SAD-u u avgustu prošle godine koji ga je umalo koštao života, pisac Salman Ruždi ponovno se pojavio u četvrtak uveče u javnosti u Njujorku na svečanosti američkog PEN-a.

Slavni romanopisac indijskog porekla, naturalizovani Amerikanac koji živi u Njujorku, dobio je počasnu nagradu te organizacije čiji je bio predsednik.

Njegov dolazak nije bio najavljen i on se obratio zvanicima kojih je bilo oko 700.

Američki PEN, organizacija koja se bori za slobodu izražavanja, nikad nije bila toliko važna, rekao je, kako se navodi u saopštenju te organizacije.

„Terorizam nas ne sme terorisati. Nasilje nas ne sme odvratiti. Borba se nastavlja“, poručio je na francuskom, španskom i engleskom.

Ruždi je 12. avgusta prošle godine bio je pozvan na književnu konferenciju u gradiću u severozapadnom delu države Njujork.

U trenutku kada je počeo da priča, na njega se naoružan nožem bacio mladi Amerikanac libanskog porekla i izbo ga desetak puta.

Gledaoci i stražari savladali su napadača koji je odmah uhapšen, optužen i zatvoren u očekivanju suđenja.

„Da nije bilo tih ljudi, danas sigurno ne bih bio ovde. Bio sam meta taj dan, ali oni su bili heroji… Dugujem im svoj život“, rekao je Salman Ruždi.

Njegov agent otkrio je prošle godine da je Ruždi izgubio vid na jedno oko i da ne može da koristi jednu ruku.

Ruždi je u Njujorku nosio naočare s crnim staklom na jednom oku.

U februaru, kada je izašao njegov najnoviji roman „Victory City“, pisac je za časopis The New Yorker, u svom prvom intervjuu nakon napada, rekao da ima dosta problema s pisanjem i da pati od posttraumatskog stresnog poremećaja.

Ruždi živi od 1989. pod pretnjom smrću koju je izdao Iran nakon objavljivanja njegove knjige „Satanski stihovi“.

(N1/Hina/AFP, foto: Beta-AP)