Skip to main content

Rusko državljanstvo ili deportacija za stanovnike okupiranih ukrajinskih oblasti

Planeta 28. apr 2023.
2 min čitanja

"Deportacija i onih za koje ruske vlasti procene da su pretnja po nacionalnu bezbednost"

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se predviđa da građani na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji mogu da dobiju državljanstvo Rusije. Ali, oni koji to odbiju ili ne legalizuju svoj status, mogu da budu deportovani.

Dekret se odnosi na Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje – ukrajinske regione koje Rusija smatra svojim.

Oni koji žive tamo i imaju ukrajinske pasoše, ili pasoše koji su izdale samoproklamovane ruske republike, mogu da apliciraju za rusko državljanstvo ili legalizuju svoj status pred ruskim organima.

Ali, oni koji ništa ne preduzmu do 1. jula sledeće godine, smatraće se starnim državljaniima, što ostavlja otvorenom mogućnost deportacije sa teritorije koju Rusija smatra svojom.

Dekretom se dozvoljava i deportacija onih za koje ruske vlasti procene da su pretnja po nacionalnu bezbednost.

Kijev saopštava da će povratiti kontrolu nad okupiranim teritorijama i optužuje Moskvu da pokušava da zastraši građane ovim potezom.

Zamenica ukrajinskog premijera Hana Majlar optužila je ranije Rusiju da pokušava da promeni etničku sliku okupiranih teritorija tako što dovodi ljude iz udaljenih delova Rusije, istovremeno deportujući one koji su za Ukrajinu.

Dokazi o genocidu u deportaciji dece

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je rezoluciju kojom se priznaje da u ruskoj deportaciji ukrajinske dece ima dokaza o genocidu.

„Ova odluka“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom obraćanju, „značajno će pomoći našim globalnim naporima da Rusiju i njene zvaničnike, uključujući šefa terorističke države, privedemo pravdi za genocid i genocidnu politiku protiv Ukrajine“.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal rekao je da je zamolio papu Franju, tokom privatne audijencije, za pomoć u vraćanju u Ukrajinu ukrajinske dece koja su „pritvorena, uhapšena i kriminalno deportovana u Rusiju“.

Međunarodni krivični sud izdao je naloge za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i ruske komesarke za prava deteta Marije Lvove-Belove zbog njihove navodne umešanosti u deportaciju dece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju.

(Glas Amerike, foto: Beta/AP)