Skip to main content

Ruskinja kažnjena zbog deljenja priča o ukrajinskim prijateljima

Planeta 29. апр 2023.
< 1 min čitanja

"Učinila sam sve što sam mogla da me čuju sugrađani i da naprave pravi izbor"

Ruski sud kaznio je 65-godišnju ženu iz Sibira sa milion rubalja (12.400 dolara) jer je na društvenim mrežama objavila iskaze njenih ukrajinskih prijatelja u danima nakon ruske invazije.

Ovaj iznos kazne je približno jednak kao četiri prosečne godišnje penzije.

Marina Novikova je na sudu rekla da bi više volela da odsluži zatvorsku kaznu jer, kako tvrdi, nema novca da plati kaznu. Prosečna godišnja penzija u Tomskom regionu je oko 3.100 dolara.

Ruski tužilac je zatražio da se Novikova zatvori na tri godine zbog postova koje je objavila u martu 2022. na svom Telegram kanalu tvrdeći da su „lažni“.

Novikova, koja je po struci advokat, komunicirala je sa svojim prijateljima u Ukrajini nakon što je Rusija pokrenula napad u februaru 2022. Ona je ispričala njihove priče na svom Telegram kanalu, koji je imao 170 pratilaca.

Jedan od njenih pratilaca se žalio ruskim vlastima i Novikova je postala jedna od prvih optuženih po novom zakonu iz 2022. koji zabranjuje kritiku ruske vojske ili invazije na Ukrajinu.

„Učinila sam sve što sam mogla da me čuju sugrađani i da naprave pravi izbor da stanu na stranu dobra i svetla“, rekla je Novikova pre izricanja presude.

U nedeljama pre izricanja presude, Novikova je u video izjavi rekla da njeni ruski prijatelji „ne žele da razumeju šta se dešava“ u Ukrajini i da je „propaganda postala jača od razuma“ u njenoj zemlji.

(Radio Slobodna Evropa, ilustracija: Beta/AP)