Skip to main content

Ruski sud kaznio medij zbog objavljivanja članaka o antiratnim protestima

Planeta 07. sep 2023.
< 1 min čitanja

Novine su ranije kažnjene zbog istih tekstova, za koje piše da su "samo činjenice"

Sud u ruskom gradu Jekaterinburgu kaznio je list Večernje vedomosti sa 245.000 rubalja (oko 2.500 dolara) zbog „diskreditacije“ ruske vojske.

Taj medij je danas objavio da je kažnjen zbog 15 članaka o antiratnim protestima objavljenih između 24. i 26. februara 2022. godine, prvih dana ruske invazije na Ukrajinu.

Novine su ranije kažnjene zbog istih tekstova, za koje piše da su „samo činjenice“ i da su objavljeni pre nego što je na snagu stupio zakon koji kriminalizuje diskreditaciju ruske vojske, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zakon je usvojen nakon što je Moskva poslala vojsku u Ukrajinu i redovno se koristi protiv kritičara Kremlja.

U tim publikacijama nije bilo mišljenja, nije bilo žalbi samog uredništva – postojale su samo činjenice. Recimo, o tome kako su ljudi izašli na trg, skandirali nešto, pokazali postere pacifističkog sadržaja“, rekao je advokat Georgij Krasnov, zastupnik interesa lista na sudu.

Početkom jula 2022, osnivač lista Večernje vedomosti, Tekhnotorg LLC, kažnjen je sa 150.000 rubalja po članu o „diskreditaciji“ zbog fotografije nalepnica „GruZ200“ i „PiZdets“, koje je umetnik Leonid Černi zalepio u Jekaterinburgu.

Fotografije su uključene u objavu na Telegram kanalu lista o hapšenju uličnog umetnika Černog.

Krajem juna Tehnotorg je kažnjen sa 200.000 rubalja zbog objavljivanja o protestima u februaru 2022.

Krajem jula glavni urednik lista kažnjen je sa 100.000 rubalja po istom članu o „diskreditaciji“ ruske vojske.

(Beta, foto: Pixabay)