Skip to main content

Ruski projektili pogodili selo u Poljskoj, poginule dve osobe

Planeta 15. nov 2022.
3 min čitanja

Visoki američki obaveštajni zvaničnik izjavio je da su ruski projektili pali u Poljsku, članicu NATO-a, i da su tom prilikom dve osobe poginule, prenosi AP.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler nije odmah potvrdio informaciju, ali je rekao da najviši zvaničnici zemlje održavaju hitan sastanak zbog „krizne situacije“, navodi AP.

Britanska agencija Rojters javila je, pozivajući se na Milerov tvit, da je poljski premijer Mateuš Moravjecki sazvao hitan sastanak odbora za nacionalnu bezbednost i poslove odbrane.

Odbor, koji čine načelnici ministarstava odbrane, unutrašnjih poslova, pravde i spoljnih poslova, kao i koordinator obaveštajnih službi, je telo koje priprema i koordinira odluke o nacionalnoj bezbednosti i odbrani.

Milerov tvit, kako navodi Rojters, nije pominjao o čemu bi komitet trebalo da raspravlja.

Izvor BBC-a iz kabineta poljskog premijera rekao je da trenutno vlada „informacioni haos“.

„Nemam ništa pouzdano i ne mogu ništa da potvrdim“, rekao je taj izvor.

Poljski mediji javili su da su dve osobe poginule u utorak popodne nakon što je projektil pogodio oblast gde se sušilo žito u Pševodovu, poljskom selu blizu granice sa Ukrajinom.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su izveštaji iz Poljske o ruskim raketama namerna provokacija u cilju eskalacije situacije.

„Ruskim sredstvima nisu izvedeni nikakvi udari u blizini ukrajinsko-poljske granice“, navode iz Moskve.

Pentagon još nema potvrdu

Portparol Pentagona, brigadni general Patrik Rajder, izjavio je da su Sjedinjene Države „svesne medijskih izveštaja u kojima se navodi da su dve ruske rakete pogodile lokaciju unutar Poljske blizu granice sa Ukrajinom“, ali da trenutno nemaju informacije koje bi potvrdile te izveštaje, prenosi CNN.

Ponovio je da će SAD „braniti svaki pedalj teritorije NATO-a“ dok SAD čekaju više informacija.

Upitan o onome što se desilo u Poljskoj, NATO zvaničnik je rekao za BBC: „Proveravamo te izveštaje u bliskoj koordinaciji sa našim saveznikom Poljskom“.

Iz britanskog ministarstva spoljnog poslova rekli su CNN-u da istražuju izveštaje o padu ruskih projektila na poljsku teritoriju, i da blisko sarađuju sa saveznicima.

I Orban sazvao hitan sastanak

Hitan sastanak nacionalnog saveta za odbranu, sazvao je večeras i mađarski premijer Viktor Orban, potvrdio je na Tviteru portparol mađarske vlade Zoltan Kovač.

Sastanak je, kako prenosi BBC, sazvan u vezi sa izveštajima o ruskim raketama zalutalim u Poljsku, ali i privremenom obustavom isporuke ruske nafte Mađarskoj preko naftovoda Druzhba, usled pada pritiska.

Baltičke zemlje: Odbraniti svaki pedalj NATO teritorije

Baltičke zemlje su, nakon medijskih izveštaja da su ruski projektili pogodili teritoriju Poljske, uputile izraze solidarnosti sa tom državom.

Estonsko ministarstvo odbrane saopštilo je na Tviteru da su poslednje vesti iz Poljske vrlo zabrinjavajuće, i da je Talin spreman da brani „svaki pedalj NATO teritorije“.

Letonski ministar odbrane poručio je da njegova zemlja „u potpunosti podržava poljske prijatelje“, a podršku Vašravi pružio je i litvanski predsednik Gitanas Nauseda poručivši da „svaki pedalj NATO teritorije mora biti odbranjen“.

Novinar Belingketa: Moguće je da je ukrajinski projektil zalutao u Poljsku

Novinar istraživačkog portala Belingket Arik Toler je, analizirajući forografije sa lica mesta koje su objavili poljski mediji, na Tviteru naveo da se ne isključuje mogućnost da je u Poljsku zalutao projektil ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Na jednoj od fotografija iz Pševodova koju su objavili poljski mediji, vidi se nešto što nalikuje delu rakete zemlja-vazduh tipa 5V55 koje ukrajinska vojska koristi u protivvazdušnim raketnim sistemima S-300.

Toler je u tvitu naveo da ukoliko se u Poljskoj zaista radi o projektilu iz sistema S-300, onda je verovatno ukrajinska protivvazdušna odbrana skrenula s kursa.

„Što ima smisla usled današnjeg ogromnog naleta ruske baražne vatre i presretanja ukrajinskih raketa zemlja-vazduh. Rusija je koristila S-300 za udare zemlja-zemlja, ali to bi bilo zaista daleko za njih da je upotrebe“, naveo je novinar Belingketa.

Toler se ipak ogradio da je to mogući scenario samo ako je zaista reč o raketi iz sistema S-300.

„Ako je u pitanju krstareća raketa, onda da, očigledno je ruska, naravno“, istakao je.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti citirala je večeras ruskog vojnog eksperta koji tvrdi da ruske krstareće rakete „ne bi mogle da dosegnu poljsku teritoriju, dok bi ukrajinski S-300 sistem zemlja-vazduh mogao“.

Zasad, međutim, osim analize fragmenata na fotografijama objavljenim u poljskim medijima, nema zvanične potvrde o tome o kom projektilu je reč, niti odakle je tačno došao.

(N1, Foto: Pixabay)