Skip to main content

Ruski novinar osuđen u odsustvu na osam godina zatvora zbog „lažnih vesti“

Planeta 01. feb 2023.
< 1 min čitanja

Istaknuti ruski novinar Aleksander Nevzorov u sredu je osuđen u odsutnosti na osam godina zatvora nakon što ga je sud u Moskvi proglasio krivim za širenje “lažnih vesti” o ruskoj vojsci.

Istražitelji su pokrenuli slučaj protiv Nevzorova prošle godine zbog objava na društvenim mrežama u kojima je optužio ruske oružane snage za namerno granatiranje porodilišta u ukrajinskom gradu Marijupolju, za što je Moskva rekla da su lažne vesti.

Sud je u saopštenju naveo da će kaznu služiti u krivičnoj koloniji ako se ikada vrati u Rusiju, te mu je četiri godine zabranjeno upravljanje internet sadržajem.

Nevzorov, koji vodi YouTube kanal s blizu dva miliona pretplatnika, nazvao je istragu protiv sebe smešnom i sa suprugom je napustio zemlju u martu prošle godine.

Ukrajina mu je odobrila državljanstvo u junu nakon što je javno osudio rusku invaziju, nazivajući rat „zločinom“, a Ukrajinu njegovom žrtvom.

Osam dana nakon napada na Ukrajinu u februaru prošle godine, Rusija je donela zakon kojim se određuju zatvorske kazne do 15 godina za one koji su osuđeni za namerno širenje „lažnih“ vesti o ruskoj vojsci.

Rusija je od tada blokirala pristup stranicama s vestima koje objavljuju sadržaj, što nije u skladu sa zvaničnim stavom Moskve o sukobu, dok su desetine ruskih i međunarodnih novinskih kuća napustili zemlju.

(Hina/Reuters, Foto: Pixabay)